And You Will Know Us By The Trail Of Dead :: Lost Songs

82800676

Trail Of Dead is nooit zomaar een band uit het alternatieve rockhokje geweest. In hun creatieve wereld hebben bezielers Conrad Keely en Jason Reece altijd de brug geslagen tussen indierock, punk, post-hardcore en progrock.

De eerste jaren na de oprichting, bijna twintig jaar geleden, stonden de Texanen nog met beide voeten in de post-hardcore. Vier jaar na zijn debuut maakte Trail Of Dead zichzelf al legendarisch door met Source Tags & Codes als enige band ooit tien op tien te scoren op Pitchfork. Op de plaat hoor je dan ook een perfecte mix tussen energieke punk, beenharde post-hardcore en toegankelijke rock. Op Worlds Apart uit 2005 werden aan de herkenbare, intense bandstijl nog epische progelementen toegevoegd. Spectaculaire nummers zoals “Will You Smile Again For Me” en de strakke livereputatie brachten de band naar grote festivalpodia zoals dat van Rock Werchter.

Maar anno 2012 voelt Trail Of Dead zich weer volledig thuis in kleinere concertclubs. Wie de band in de kleine Trix-zaal aan het werk zag, was getuige van een verschroeiend snel, schreeuwerig en jammer genoeg ook rommelig optreden. Zanger-gitarist Keely en gitarist/drummer Reece willen terug naar hun muzikale oorsprong: zoveel was duidelijk.

Het verbaast dan ook niet dat er verdomd krachtig geopend wordt met “Open Doors”, “Pinhole Cameras” en “Up To Infinity”. Dankzij de constant gierende gitaren en agressieve uithalen van Keely horen we de meest uitzinnige Trail Of Dead sinds, jawel, Source Tags & Codes. Er zijn heerlijk razende nummers bij de vleet. Ook tijdens het beluisteren van “Flower Card Games” en “A Place To Rest”, samen met “Open Doors” een van de beste nummers, is het moeilijk om stil te zitten.

Het is niet omdat de experimenten met progrock achterwege gelaten worden, dat Trail Of Dead geen rijk geluid meer heeft. Nummers als “Opera Obscura” en “Catatonic” vertonen raakpunten met breed uitwaaierende postrock, maar blijven opruiend genoeg om de boel op stelten te zetten. Enkel het emotionele “Awestruck” is een uitzondering op de plaat.

Trail Of Dead klinkt niet alleen muzikaal kwaad als vanouds, ook tekstueel hebben we weer te maken met angry punks. Geen conceptuele moeilijkdoenerij meer zoals op Tao Of The Dead, Lost Songs is een maatschappijkritisch album dat wordt opgedragen aan de rebelse dames van Pussy Riot. Zo wordt in de teksten gevloekt op de Syrische burgeroorlog (in “Up To Infinity”) en op de mainstreamcultuur (“apathische muziek” volgens Keely).

De tegendraadse zin blijft aanwezig bij Trail Of Dead, maar de progexperimenten hebben plaatsgemaakt voor epische punk (om het kind toch een naam te geven). Keely, Reece en co keren terug naar de in your face stijl die hen tien jaar geleden op de muziekkaart zetten, vandaar dat Lost Songs een van hun beste platen is geworden.

8
https://andyouwillknowusbythetrailofdead.bandpage.com/
Superball Music/EMI
Richter Scale

verwant

Leffingeleuren pakt opnieuw sterk uit

Van 13 t/m 15 september neemt Leffingeleuren je opnieuw...

… And You Will Know Us By The Trail Of Dead + Rival Schools

Er zijn bands op deze planeet die automatisch gebundeld worden...

…And You Will Know Us By The Trail Of Dead :: ”Rock-‘n-roll is een kostuum geworden”

Het geweldig onderschatte …And You Will Know Us By...

aanraders

Richard Thompson :: Ship to Shore

Richard Thompson is 75 jaar, maar verkeert dezer dagen...

King Hannah :: Big Swimmer

Beste maatjes Hannah Merrick en Craig Whittle trokken in...

Cigarettes After Sex :: X’s

Derde plaat voor Greg Gonzalez, en ook deze keer...

John Grant :: The Art Of The Lie

Van John Grant is geweten dat hij via tekst...

Hulst :: Broederband

Wat je krijgt als je twee hechte broers, de...

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in