Jesca Hoop :: The House That Jack Built

In de categorie “vrouwelijke singer-songwriters mét ballen die al meegaan van lang voor het een hype werd”, scoort Jesca Hoop aardig hoog. Desondanks is ze nog steeds niet doorgedrongen tot het grote publiek. Maar nu is er album nummer drie, en is derde keer niet altijd ook goede keer?

Even opfrissen met wat namedropping: Tom Waits ontdekte haar in 2003, Elbow’s Guy Garvey vroeg haar mee op tournee in 2008, en verscheen als gast op haar tweede langspeler Hunting My Dress uit 2009 en ook Eels en Peter “living legend” Gabriel namen haar mee op tournee, respectievelijk eind 2010 en 2011.

Zoveel goedkeuring moet wel één en ander betekenen, zou je dan denken, en Hoop heeft inderdaad heel wat in haar mars. Wie zichzelf hier nog van moet overtuigen, sturen we graag richting “Money” en “Seed of Wonder” uit Kismet, of “Feast of the Heart” uit Hunting… ter quick and dirty introductie. Alleen puurt ze daar niet het maximum uit op deze The House That Jack Built, die het rijtje Kismet uit 2007 (op wiens hoesfoto ze overigens exact dezelfde pose inneemt), en zijn eerder aangehaalde opvolger komt vervolledigen.

Voor de opnames van deze langspeler werd de hulp ingeroepen van niet minder dan drie externe producers, met Hoop zelf er nog bij als nummer vier. Gevolg: een behoorlijk rijk en gevarieerd geluid, dat schommelt van afgelikt en poppy tot enkel gitaar en stem. Bovendien zitten de niet-intimistische nummers mooi volgepropt met frulletjes als handengeklap, vingergeknip en meer van die geestige opvulling die het allemaal wat frisser maakt, en wordt ook Hoop’s stem passend omkleed in functie van het nummer: de ene keer al wat naakter, de andere keer wat rauwer, en dan weer eens wat meer opgaand in de omgeving. Wat het oor betreft, alles in orde dus, al klinkt het allemaal wat afstandelijker dan haar voorgaande werk, wat sterieler. Al die productie hocus-pocus is wel leuk, maar is het in het geval van Hoop ook echt nodig?

Er staan enkele absolute winnaars op dit album, zoals het onweerstaanbaar wacko klinkende en aan haar debuut herinnerende, “Hospital”, het zichzelf verklarende “Ode to Banksy”, en de sterke afsluiter “When I’m Asleep”. Maar niet alle nummers halen dit niveau, en bij momenten klinkt dit album ietwat geforceerd, alsof een gemene deadline de spontaneïteit van het creatieve proces wat genekt heeft. In de obligate promo blabla geeft Hoop toe “that writing the record was often an (sic) insular, isolating experience – ‘I spent days and days without leaving the house and having zero contact with others’”, wat hoegenaamd niet helpt om deze indruk af te zwakken.

Net als de titeltrack, die de bal wèl mooi in het doel parkeert, gaat “D.N.R.” over Hoop’s vader, met wie ze een gespannen relatie had. Materie zat voor intense muziek, zeker met een talent als het hare dat de moegetergde clichés moet kunnen omzeilen, om er iets oprecht moois van te maken. En kijk, de openhartige, ruwe tekst mag er zeker zijn, maar waarom moet de bijhorende muziek dan zo doodsaai zijn? Waar zit die trilling in haar stem? Die traan in haar oog? Heeft die hele relatie haar emotioneel afgestompt — een overlevingsmechanisme als een ander — en kleurt dit als dusdanig af op het nummer? Hoe het ook zij, het grijpt niet naar de keel, het klinkt niet alsof het geschreven moest worden, wat in het geval van dit soort onderwerpen meestal ook wil zeggen dat je het gewoon beter niet schrijft. Leg hiernaast een poedelnaakt “1 gitaar en 1 stem” nummer als pakweg Back of Your Head van Cat Power, dat je vanaf de eerste noot ademloos aan de grond nagelt en je verwoest achterlaat, en u begrijpt waar we naartoe willen.

The House That Jack Built is zeker niet slecht. Daarvoor heeft Hoop nog steeds teveel talent en is haar klank nog steeds te eigenzinnig, ondanks de lichte uitwijking richting een overall meer radiovriendelijke poppy sfeer. Maar de algehele professionaliteit van dit werk belet niet dat het kinderlijke enthousiasme en de urgentie van zijn twee voorgangers wat gedempt lijkt. Alsof ze de concurrentie te verduren hebben gekregen van job-gerelateerde verplichtingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 2 =