De Minderbroedersschool 2 :: De Erfgenaam (Vincent & Djian)

Met een afsluitend tweede deel breit Djian alle losse eindjes van zijn Bretoense mysterie aan mekaar. De Minderbroedersschool valt op door knappe sfeerschepping en het verteltalent van zijn scenarist.

Sinds hij samen met topauteur Régis Loisel de reeks De Grote Dode opzette voor tekenaar Vincent Mallié (De Aquanauten), behoort Djian (pseudoniem van Jean-Blaise Mitildjian) ook in ons taalgebied tot een van de bekende scenaristen. Stilaan raakt ook zijn ander werk vertaald. De Minderbroedersschool is een van zijn meest recente reeksen die hij voor tekenaar Vincent (Albatros) schreef. We bevinden ons in Bretagne, in een niet nader genoemd verleden. Wanneer Camille Desfhouet en haar echtgenoot Honoré terugkeren naar hun geboortedorp, gaan de poppen aan het dansen. Heel wat onverwerkt verdriet uit het verleden steekt opnieuw de kop op. Tegelijk ontmoet Honoré zijn jongere evenbeeld, waardoor hij een deel van zijn jeugd opnieuw lijkt te beleven.

Het eerste deel van De Minderbroedersschool werd positief ontvangen. Door in zijn historische verhaal het fantastische element te introduceren van de jonge Honoré die plots opduikt, ontstaat een vervreemdend effect. De Minderbroedersschool is zeker geen fantasy geworden. Door de jonge Honoré verschaft Djian de lezer echter meer inzicht in de figuur van Honoré Pencrec’h. Zijn verhouding met Camille komt verder onder druk in dit slotalbum, tot Djian het verhaal op een voldoening gevende manier afrondt.

Met Vincent heeft Djian een kompaan die ook aan een steile carrière bezig is. Uitgeverij Daedalus vertaalde eerder al ’s mans solowerk Albatros. Ook hier waren de reacties van pers en publiek positief. In De Minderbroedersschool zet hij zijn eigen interpretatie van de stijl van een Régis Loisel voort. Vincents tekenwerk ontbeert de ronde en vriendelijke vormen zoals die Loisel zo bekend gemaakt hebben. Meer krasserige figuren en een donkerdere lijnvoering dragen bij tot de duistere sfeer in De Minderbroedersschool. Soms ontaardt het krasserige in haastwerk waaruit alle charme verdwenen lijkt. Daarom kunnen we alleen maar hopen dat Vincent voor zijn volgende album genoeg tijd neemt om de afwerking op punt te krijgen.

Met De Minderbroedersschool maken we verder kennis met het intrigerende werk van Djian. Een snelle blik op het internet leert ons dat de man in het Frans al een enorm oeuvre bij mekaar gepend heeft. Op het vlak van vertalingen kunnen we dan ook enkel wachten op een volgende reeks. Ook een derde deel van De Grote Dode staat in de steigers. De Minderbroedersschool is echter al een perfecte kennismaking met het werk van Djian en Vincent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vier =