Cheap Time :: Fantastic Explanations (And Similar Situations)

Een paar jaar geleden probeerde Cheap Time glamrock nieuw leven in te blazen door het een punky garagerockkleedje aan te meten. Dat leverde geen onverdienstelijk geluid op maar wat songs betreft, had de groep toch nog wel het een en het ander te bewijzen. Fantastic Explanations (And Similar Situations) tracht dat gat nu te vullen.

Cheap Times debuutplaat was twee jaar geleden maar een half succes: de postapocalyptische poptovenaar Jeffrey Novak kwam voor het eerst met een echte groep naar buiten, maar er was nog heel wat werk aan de winkel. Dat bleek niet in het minst uit het feit dat Cheap Time met “People Talk” en “Zig-Zag” maar twee nummers met enige herkenbaarheid bevatte.

De oorzaak hiervoor lag bij het feit dat Novak vooral heel wat ervaring als hyperkinetische drummer in het noisegenre had. Cheap Time was een halfbakken poging om met glamrock te flirten, een poging die door het lawaaierige karakter van Cheap Time allerminst geslaagd uitdraaide. Daarin komt met Fantastic Explanations (And Similar Situations) wat verandering, want eindelijk trakteert Novak het publiek van bij het begin op goeie songs.

Dat openingsnummer “When Tomorrow Comes” een echte song is, is al een prestatie op zich. Met “Everyone Knows” tast Cheap Time vervolgens met erg zeurderige vocals de grenzen van het aanvaardbare af. Meteen gaat Cheap Time opnieuw harder rocken, maar dan op een subtielere manier dan dat ten tijde van Cheap Time het geval was. Novak klinkt hier eerder als een jonge David Bowie die net niet te ver gaat in het verleggen van zijn grenzen.

En het blijft pittige nummers regenen. In “I’d Rather Be Alone” zijn we in een razendsnelle song getuige van een frontale botsing tussen Novaks nasale stem en een spookachtig, moeilijk herkenbaar geluid op de achtergrond. Met “Showboat”, dat in een instrumentale tweede helft ontaardt, toont de band vervolgens dat het psychrockgenre eveneens een belangrijk deel van zijn identiteit vormt.

Nummers als “Miss Apparent” en “June Child” verduidelijken op hun beurt dat Cheap Time eveneens een groep is als het op zingen aankomt. Allebei zijn het nummers waarin drummer Ryan Sweeney en bassist Stephen Braren het mee op een brullen zetten. Zo blijft de groep boeien, en het toont nog maar eens aan dat hij er met Fantastic Explanations (And Similar Situations) met rasse schreden op vooruit is gegaan.

Over Cheap Times verdienste bestaat na afloop van Fantastic Explanations (And Similar Situations) bijgevolg geen enkele twijfel meer. Anno 2011 is Novaks premature project uit 2008 uitgegroeid tot een echte, interessante groep. Een niet uit het oog te verliezen belofte in het rock-‘n-rollwereldje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 2 =