Cheap Time :: Wallpaper Music

Het kan wel eens een tijdje duren voordat een groep een goed evenwicht vindt en tot een perfect geluid komt. Dat is tenminste het geval voor Cheap Time dat na het onevenwichtige, maar ruige Cheap Time en het popfähige Fantastic Explanations (And Similar Situations) met Wallpaper Music het beste van beide voorgangers op één plaat lijkt te combineren.

Het hoesje verraadt eigenlijk al heel veel over Wallpaper Music. Al wat erop te zien is, is namelijk een grijze muur met wat ramen, een grauwe stijl die doet terugdenken aan de lelijke platenhoezen van de haast onbeluisterbare undergroundpunk van de jaren zeventig en tachtig. Dat is een gevoel dat door het ruwe “More Cigarettes” in ieder geval meteen bevestigd wordt, want leider Jeffrey Novak neemt eigenlijk niet eens de moeite om te zingen. U krijgt eerder een klagerige stem te horen terwijl op de achtergrond rauwe, maar melodische gitaren het mooie weer maken. Het nummer staat hiermee meteen symbool voor het mooie evenwicht tussen melodie en punk dat Wallpaper Music belichaamt.

Met “Straight And Narrow” krijgt u meer van hetzelfde. Het is een traag nummer dat met Novak’s ontoegankelijke stemgeluid in het begin even twijfel oproept, maar daar komt vlug verandering in wanneer lange instrumentale stukken het nummer een psychedelisch bijsmaakje blijken te geven. Single “Another Time” is op zijn beurt een hypersnel nummer dat opvalt door het feit dat de melodie van het refrein af en toe zonder tekst verder mag razen, weliswaar inventief aangevuld door een heerlijk sologitaartje.

Nochtans heeft Cheap Time er in 2012 met de opkomst van Ty Segall — eveneens een rocker met een indierockkantje — een geduchte concurrent bij gekregen. Met Wallpaper Music blijft Cheap Time echter goed overeind, vooral omdat het combo enerzijds het eigen recept trouw blijft, terwijl hij dat eigen geluid anderzijds verder verrijkt met nieuwe fantasietjes. Een groep die heel goed weet wat hij wil dus en die zich niet zomaar van de wijs laat brengen, wat op termijn natuurlijk eveneens loont.

Een tweede sterke helft toont dat de groep daar nu al de vruchten van plukt. Met “Take It If You Want It” krijgt u een nummer dat doet denken aan Pavements ongepolijste indierock, terwijl het vuile garagegeluid ervoor zorgt dat Cheap Time toch niet te ver afdwaalt. Met “Dream It Up” drijft de groep het tempo vervolgens weer op, terwijl synthesizergeluiden het nummer een portie eightiesgehalte meegeven.

Dat maakt dat Cheap Time het met Wallpaper Music beter dan ooit doet. Het plaatje hoeft in tegenstelling tot het debuut Cheap Time nergens meer te vervelen met te weinig pop en teveel punk, en is anderzijds toch meer dan Fantastic Explanations (And Similar Situations) een plaat met een smoel in plaats van een gezicht. Een balans waar wij heel tevreden mee zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × twee =