Mooi is dat! (Diverse)

De link tussen strips en literatuur is de laatste jaren alleen maar duidelijker geworden. In Mooi is dat! verstripten bijna zestig striptekenaars hun favoriete boek. Het resultaat is een staalkaart van literatuur- en striptalent.

De Nederlandse strip-intendant Gert Jan Pos nam het initiatief om een reeks van Nederlandse en Vlaamse striptekenaars hun favoriete boek uit de Nederlandstalige literatuur te laten kiezen en hen dat te laten samenvatten in slechts één pagina. Alle auteurs gingen op een creatieve en vooral eigenzinnige manier met dit gegeven om. En het resultaat mag er zijn. In een luxueus vormgegeven boek bundelt Pos bijna zestig bijdragen die telkens vergezeld gaan van bijkomende informatie over het boek in kwestie. Voor de extra teksten stond Pieter Steinz in, chef van de boekenredactie van NRC Handelblad. Het geheel biedt zo een mooie bloemlezing van wat het stripverhaal en de literatuur in de Lage Landen te bieden heeft.

De namen in dit boek zijn erg divers en het merendeel van de auteurs maakten van hun pagina echt een pareltje. We pikken er enkele van de meest verrassende bijdragen uit. Erwin Kho was ons bijvoorbeeld onbekend. Blijkbaar won deze jongeman de Benelux Beeldverhalenprijs en zijn bijdrage geeft meteen een proeve van zijn kunnen. Hij verbeeldt Van Sente Brandane (een gedicht uit de twaalfde eeuw) tot een perfecte grafische pendant van dit stukje mystiek erfgoed.

Het boek bood ook een fijne hernieuwde kennismaking met Stijn Gisquière, wiens werk de laatste jaren iets gelikter geworden is, maar nog steeds de droge toon behouden heeft zoals we die kennen uit zijn beide Paradijs op Aarde-albums. Mariken Van Nimvegen krijgt een spits en modern jasje van Lamelosser Boris Peeters, terwijl Serge Baeken de retorische pletwals van Multatuli uit Max Havelaar perfect vat. Ook Olivier Schrauwen (De Avonden van Gerard Reve) en Milan Hulsing (Horror van Lucebert) bieden de lezer een aangenaam weerzien met hun werk.

De combinatie van gedreven striptekenaars en soms vergeten parels uit de Nederlandse literatuur werkt bijzonder goed. De rock-’n-roll van Strips in Stereo, het project van enkele jaren terug waarbij stripauteurs liedjes verbeeldden, mist deze Mooi is dat! wel. Toch slaagt Gert Jan Pos er met zijn boek in om de lezer te verbazen met de veelzijdigheid van het huidige stripverhaal. Tegelijk is het een mooi statement om de diversiteit van de Nederlandstalige literatuur nog maar eens te benadrukken.

Van de inhoud van dit boek zijn we alleszins zeer te spreken. De omslag blinkt iets te zeer uit in grijsheid om de inhoud eer aan te doen. Wij hopen alleszins dat het publiek zich er niet door laat ontmoedigen. Mooi is dat! slaagt volledig in zijn opzet en is een schatkamer van talent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + 4 =