Nicolas Kummert Voices :: One

Kummerts stemmenproject zorgde ongetwijfeld voor een van de verrassingen op het afgelopen C-mine Jazzfestival in Genk. Je kreeg er immers een gretig musicerende band te zien, die schijnbaar moeiteloos oversprong van pop en chanson naar world jazz en pure groove en de temperatuur aardig in de hoogte joeg. Tenorsaxofonist Kummert toonde zich een charmante bandleider en zijn driftig swingende band zorgde ervoor dat de zitjes tegen het einde van het concert aan een nieuwe bedekking toe waren. In vergelijking daarmee valt het album wat tammer uit.

Er wordt wel tegemoet gekomen aan de uitgangspositie: het centraal stellen van de stem. Zowel opener “Petit Simon Millionaire” als afsluiter “Mourir Vivant” moeten het hebben van transparante opbouw en meerstemmigheid, eerder dan van compositorisch avontuur. Je krijgt hier ook eerst een heel ander gezicht van de band te zien: een ontspannen, lome kant die ook het voortouw neemt in een reggaeversie van ‘Monk’s Dream’. Geen aanfluiting om jazzpuristen mee op stang te jagen, maar ook niet bepaald een opwindende hoogvlieger.

Daarvoor kan je beter terecht bij het groovefestijn van “Affaire De Famille”, met voorsprong het meest dansbare en aanstekelijke stuk op deze plaat, en het door een lang spoken word-stuk ingeleide “Compagnons Des Mauvais Jours”, dat al snel een trance-effect teweegbrengt en een platform biedt aan gitarist Hervé Samb, die hier zelden laat horen waartoe hij wel de ruimte kreeg op het podium. En dat gevoel krijg je wel vaker; Kummert heeft met Samb, Jozef Dumoulin (piano), Lionel Beuvens (drums) en Nicolas Thys (bas) een uitstekende band rond zich verzameld, maar er was blijkbaar een reeks concerten voor nodig om écht indruk te maken.

One is een diverse, ontspannen klinkende plaat, maar het evenwicht is soms zoek. Zorgde het live voor een behoorlijk indrukwekkende ervaring, dan zijn de hoogtepunten hier dunner gezaaid en krijg je bij enkele stukken (de verrekt sterk naar muzak neigende covers “Close To You” en “Folon” in het bijzonder) het gevoel dat er meer in gezeten had. Ofwel moeten die troeven gewoonweg met meer opportunisme uitgespeeld worden.

Deze recensie verscheen eerder op draaiomjeoren.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − vijf =