Het Teken van de Maan (Munuera & Bonet)

José Luis Munuera laat in Het Teken van de Maan een ander facet van zijn talent zien. Bossen vragen om donkere verhalen. Munuera en Enrique Bonet bedienen ons op onze wenken.

Nu de bittere nasmaak van zijn doortocht in de reeks Robbedoes en Kwabbernoot wat vergeten lijkt, slaat de Spaanse tekenaar José Luis Munuera keihard terug met het donkere sprookjesalbum Het Teken van de Maan. Scenarist Enrique Bonet werkte meer dan tien jaar aan zijn bewerking van de bekende Spaanse legende. Het album ligt er nu, meer dan 130 pagina’s dik en nagenoeg volledig in grijstinten getekend. Als tekenaar van voornamelijk humoristische stripverhalen, slaat Munuera een andere weg in met dit sfeervolle album. Hij paste zijn tekenstijl deels aan om de mysteries uit het verhaal beter tot hun recht te laten komen.

Artemis is een meisje dat door twee jongens het hof gemaakt wordt. Ze wonen allemaal in een klein dorpje en op een nacht besluit één van de inwoners alle kinderen een opdracht in het bos te geven. Voor Artemis loopt deze ludieke opdracht echter slecht af, waardoor ze zich terugtrekt in haar eigen leefwereld waar alleen ruimte is voor haar en de maan. Doorheen het album neemt de maan steeds een centrale plaats in. In een tweede deel van het album stappen we over naar een moment later in de tijd wanneer Artemis al jarenlang alleen woont en met niemand enig contact zoekt. Haar beide hofmakers zijn allebei een heel ander pad opgewandeld, ten goede dan wel ten slechte. De liefde voor Artemis blijkt bij beiden nog steeds te branden, en zo gaat het verhaal verder waar het in het verleden abrupt leek opgehouden te zijn.

Deze korte samenvatting van de plot doet de scenarist echter te weinig eer aan. Bonet verbindt verschillende verhaallijnen en laat de tekenaar toe om veel met sfeer te werken zonder alles expliciet uit te leggen. Bonet zelf is in Spanje een volleerd stripauteur die al sinds jaar en dag verhalen maakt. Het Teken van de Maan is wel zijn eerste strip van een dergelijke omvang. We moeten toegeven dat hij het er niet slecht van af brengt. Sommige scènes ontbreken echter wat aan duidelijkheid waardoor het niet altijd even helder is wat er precies gaande is.

Munuera is daar echter evenzeer schuldig aan, want door zijn gebruik van grijstinten (behalve voor de rode mantel van Artemis) baadt het hele album in een vage sfeer. Niet overal slaagt hij er in om zijn klassieke hyperkinetische stijl, zoals we die ook kennen uit bijvoorbeeld Konvooi – De Jeugdjaren van Nävis, te bedwingen. Dat hyperkinetische vloekt met de sprookjesachtige sfeer van Bonets verhaal. Over het algemeen is Het Teken van de Maan echter een nieuwe blijk van het grote talent van José Luis Munuera en een aangename kennismaking met Enrique Bonet.

Bij het grote publiek werd Munuera zoals gezegd bekend door zijn bijdrage aan de reeks Robbedoes en Kwabbernoot. Zijn tekeningen en de verhalen van Jean-David Morvan sloegen echter helemaal niet aan bij het lezerspubliek, met een pijnlijk vertrek tot gevolg. Het Teken van de Maan bewijst echter dat die Robbedoezen maar best snel vergeten worden ten voordele van meer ambitieus werk als het deze.

Munuera
http://www.dargaud.com
http://www.dargaud.com

recent

Perdidos en la Noche

Sinds Mexico in de tweede helft van de jaren...

Deadpool & Wolverine

Toen de eerste twee Deadpool-films kort na elkaar de...

Jack White :: No Name (Déja-vu)

Jack White maakt amper woorden vuil aan zijn nieuwe,...

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

aanraders

Ray Monk :: Wittgenstein. Een biografie

In 1987 publiceerde Brian McGuinness het eerste deel van...

Michel Foucault :: Geboorte van de Kliniek

De Franse filosoof Michel Foucault (1926-`84) toonde in zijn...

Tom Holland :: Rubicon – Pax

Sinds de eeuwwisseling geldt Tom Holland als een van...

Herman Koch :: Ga je erover schrijven?

In 2020 kreeg de Nederlandse auteur en voormalig televisiemaker...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

verwant

Kid Toussaint & José Luis Munuera :: De marathon van de eeuw

Voor De marathon van de eeuw bundelen Kid Toussaint...

José-Luis Munuera :: De Klerk Bartleby

Voor strips vol flair en beweging ben je bij...

Munuera & BéKa :: De Blauwbloezen 65 De oorlogscorrespondent

Het is zover. Na bijna een halve eeuw ligt...

Munuera :: Zwendel: 2. De leerling-slechterik

Na een geslaagd eerste deel, breit Munuera een vervolg...

José-Luis Munuera :: De Campbells: 1. Inferno

De ijver van José-Luis Munuera kent geen grenzen. De...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in