José-Luis Munuera :: De Campbells: 1. Inferno

De ijver van José-Luis Munuera kent geen grenzen. De Campbells is alweer een nieuwe reeks van zijn hand. Hij mikt er duidelijk mee op stripliefhebbers van alle leeftijden.

Campbell is een voormalige piraat die met zijn dochters Ithaca en Genova een afgezonderd bestaan leeft op een eenzaam maar paradijselijk eiland, waar ze als een soort Robin Hood de rijken bestelen. Aan de hand van korte verhalen vertelt Munuera korte en humoristische belevenissen van de Campbells. Het verleden laat hen daarbij niet los. Hoe de moeder van Ithaca en Genova om het leven gekomen is, ontdekken we maar beetje bij beetje. Dat de gevreesde piraat Inferno er voor iets tussen zit, wordt ook geleidelijk aan duidelijk. Munuera strooit schijnbaar achteloos de informatie over de personages door zijn strips. Zo bouwt hij knappe cliffhangers en geeft hij tegelijk vorm aan een boeiende wereld vol hilarische én intrigerende nevenpersonages.

De laatste jaren is de Spanjaard José-Luis Munuera uitgegroeid tot een van de centrale auteurs van de catalogus van de grootste Franse uitgeverijen. Na zijn weinig gesmaakte doortocht als tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot (waarbij eigenlijk vooral de scenario’s van Jean-David Morvan niet meteen memorabel waren), legde hij zich meer en meer toe op de donkere fantasy, zoals Het Teken van de Maan, Fraternity en recent Betoveringen. De Campbells is een terugkeer naar de zwierige avonturenstrips voor alle leeftijden waarmee Munuera in de eerste plaats een publiek veroverde. In tegenstelling tot veel van de recente strips van Ballon Media is De Campbells echter niet alleen leuk voor de kinderen; ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan deze nieuwe reeks.

Hoewel Munuera al meer dan 15 jaar strips tekent, is De Campbells sinds lang nog eens een reeks op eigen scenario. De laatste jaren liet hij zijn grote projecten schrijven door bekende scenaristen, zoals Jean Dufaux (voor Betoveringen) of Juan Diaz Canalès (voor Fraternity). De afleveringen van De Campbells verschijnen in het weekblad Spirou, maar ook als album werkt de strip heel goed. De personages zijn fris en het verhaal zit vol kapstokken waaraan Munuera in toekomstige verhalen zeker nog plots kan ophangen. Inferno is zonder twijfel een sterke start voor deze nieuwe reeks. Veelbelovend lijkt een adjectief dat voor een strip als deze uitgevonden werd.

Het tekenwerk van José-Luis Munuera werd al vaker bewierookt. De beweging in zijn pagina’s is echt indrukwekkend en tegelijk blinkt hij ook uit in gedetailleerde decors. Het genre van de piratenstrip zit hem ook als gegoten, met als voorbeeld de typische ludieke personages die de zwaarmoedigheid van andere personages mooi opvangen. Munuera heeft aangegeven in de volgende delen te willen werken met langere verhalen. De Campbells verdient zonder twijfel een ruim publiek en kan op die manier hopelijk verder blijven groeien als reeks.

7.5
José-Luis Munuera
http://www.dupuis.com
Dupuis

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Kid Toussaint & José Luis Munuera :: De marathon van de eeuw

Voor De marathon van de eeuw bundelen Kid Toussaint...

José-Luis Munuera :: De Klerk Bartleby

Voor strips vol flair en beweging ben je bij...

Munuera :: Zwendel: 2. De leerling-slechterik

Na een geslaagd eerste deel, breit Munuera een vervolg...

Het Teken van de Maan (Munuera & Bonet)

José Luis Munuera laat in Het Teken van de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in