BRZZVLL :: Happy Life Creator

Jef Neve, Toots Thielemans en Lady Linn. Als we sommige media moeten geloven heeft België niet veel meer te bieden op vlak van ‘jazz’. Nochtans is niets minder waar (met alle respect voor de voornoemde heren en dame), want ondanks de kleine geografische omvang van het gebied kunnen we in België toch spreken van een bloeiende en veelzijdige jazzscene.

Een van de interessantste jonge bands in die scene is BRZZVLL (voorheen Brazzaville). Hoewel de leden allemaal een jazzachtergrond hebben en allemaal ook actief zijn in ettelijke andere projecten (het ene al wat experimenteler dan het andere), kan hun muziek toch niet zomaar in het hokje jazz geduwd worden. Het geluid van dit Antwerpse collectief onder leiding van baritonsaxofonist Vincent Brijs wordt namelijk vooral gekenmerkt door funky licks, stuwende afrobeatritmes, wacky synth effectjes en catchy blazers. Met hun tweede plaat Happy Life Creator heeft de band voor een meer gebald en coherent geluid gekozen, in tegenstelling tot het lustige genre hopping van debuut Days Of Thunder, Days Of Grace.

Dat wil echter niet zeggen dat Happy Life Creator een voorspelbaar album is. Wel integendeel, de creativiteit spat er nog steeds vanaf en onder meer de vocale bijdrages van Joy Frempong op het psychedelische “Lucky Haircut” en van Dez Mona’s Gregory Frateur op het elektronisch aandoende en sterk gelaagde “Sowhereto” zorgen voor interessante extra klanken. Het magische sleutelwoord waarmee de sound van BRZZVLL kan samengevat worden is de groove. Die wordt hier kundig gestuurd door ritmetandem Maarten Moesen (drums), Amel Serra (percussie) en Nicolas Rombouts (basgitaar). Het album opent zelfs met niet meer dan bas en drums die een stevige fundering leggen in “Loving People”, wat een ware muzikale speeltuin biedt voor saxen (naast de bariton van Brijs nog de tenorsax van Andrew Claes), keyboards (Jan Willems) en gitaar (Geert Hellings).

Hoewel opener “Loving People” de luisteraar dus meteen meetrekt in het eclectische geluidswereldje van BRZZVLL, is het feitelijk een van de mindere tracks op Happy Life Creator (al is dat relatief, op zich is het zeker een verdienstelijke compositie). Hoogtepunten zijn eerder “Jennifer Ate Mushrooms” dat opgeleukt wordt met allerlei vintage filmsamples en “Hellolleh” dat groovet alsof funkman James Brown himself de band zit op te hitsen. Bonustrack “Deep Sauce” is zo mogelijk nog funkier, al is het spijtig dat de track niet gewoon tussen de andere composities kon staan in plaats van na het sfeervolle “Outro”.

Mogen we de band trouwens even complimenteren met de opnames? Het is een verademing om een recent album te horen waarvoor we de volumeknop omhoog in plaats van omlaag moeten draaien, en waar we geen constante compressie, maar een dynamisch en organisch geluid horen. Ook op vlak van artwork kunnen we de band alleen maar complimenteren, want van de limited edition van deze plaat kan u immers uw eigen Happy Life Creator maken (we verwijzen u graag door naar de site van BRZZVLL waar u een instructievideo kan bekijken). Geen idee of het ding uw leven effectief tot een gelukkige boel zal maken, maar origineel is het wel en het oogt tevens bijzonder fancy.

Happy Life Creator is een erg goede tweede plaat, die aantoont dat BRZZVLL een band is om in het oog te houden. Zoveel wisten we eigenlijk al na hun debuut en de uitstekende livereputatie van het collectief, maar met Happy Life Creator bevestigt de band dat nog eens met verve.

BRZZVLL treedt nog meerdere keren op in de nabije toekomst, zo bijvoorbeeld op 6 februari in Vrijstaat O. te Oostende of 17 februari op het Kulturamafestival in Leuven, maar check zeker hun site waar alle data staan opgelijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 − 3 =