BRZZVLL ft. Amir Sulaiman :: First Let’s Dance

De Antwerpenaren van BRZZVLL, vaandeldragers van de hedendaagse Belgische space funk, zijn niet vies van een samenwerking meer of minder. Op hun vijfde langspeler kruisen ze de degens met de Amerikaanse woordkunstenaar Amir Sulaiman.

Die samenwerkingen doen ze in feite zowat aan de lopende band op de maandelijkse ‘Nuff Said avonden waarop muziek, poëzie en aanverwanten elkaar ontmoetten. Nog maar een jaar geleden bracht de groep bovendien het uitstekende Engines uit, waarop de Brits-Trinidadiaanse poëet Anthony Joseph de vocalen verzorgde. Die manier van werken valt blijkbaar danig in de smaak, want First Let’s Dance volgt niet alleen bijzonder snel op die voorganger, het is ook een sterke plaat die het geluid van BRZZVLL op boeiende wijze naar enkele nieuwe ruimtestelsels katapulteert.

Als een ode aan die half geïmproviseerde ‘Nuff Said evenementen dook BRZZVLL een drietal uur de studio in met Sulaiman, waarna uit de daar opgenomen improvisaties een album geboetseerd werd. De semi-geïmproviseerde aanpak zorgt hier voor een behoorlijk verschillend geluid aan dat van Engines. Als het ware meesurfend op de muziektsunami die STUFF. recent ontketende in België, kiest BRZZVLL (dat leden Andrew Claes en Dries Laheye overigens deelt met STUFF.) hier voor een lossere, meer elektronisch getinte klank en worden de meer traditionele funk- en afrobeatneigingen wat abstracter ingekleurd.

Opener “I Belong To The Light” zet meteen de toon. Onheilspellende synths wellen op terwijl Amir Sulaiman zijn artistieke vertwijfeling verklankt: “I’m dying of thirst with my head in the well”. Gaandeweg dikken bas en drums de groove aan en wordt een meeslepende melodie geïntroduceerd. Terwijl de muziek een verdere evolutie richting intense climax inzet, vindt ook Sulaiman de weg terug: “I belong to the light, but I belong to the night time” scandeert hij op de epische refreinmelodie. Kortom, muziek en woord haken hier op boeiende wijze op elkaar in.

De rest van de plaat houdt dat niveau vrij goed aan. De titeltrack placeert bijvoorbeeld een moddervette funkgroove onder Sulaimans oproep om een potje te dansen alvorens aan zware gesprekken te beginnen. Het instrumentale “Prelude” verkent dan weer psychedelische wateren, net als “Better Know Better” dat een pulserend moeras van synths en bas creëert van waaruit Sulaimans zware vocals en ijle saxlijnen lijken op te rijzen. Drassige elektronische klanken drijven ook de haperende groove van “Lucid Lucia” aan, om later zelfs even te transformeren tot een verknipt naar Aphex Twin neigend klankuniversum. Afsluiter “Nothing Stays The Same” zet de puntjes nog eens op de i met opslorpende sfeerwerking die alle ruimte geeft voor Sulaimans beslommeringen.

Doorheen First Let’s Dance is een boeiende hybride klank tussen het meer organische oudere werk en een nieuwe horizonten verkennend BRZZVLL hoorbaar. De improvisatie-aanpak en de koppeling aan vocals zijn duidelijk een geslaagd huwelijk, dat nu al voor de tweede keer op rij een voltreffer oplevert.

BRZZVLL (zonder vocale ondersteuning) speelt op 10 maart in het Jazzstation in Brussel en op 19 maart in Het Depot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 5 =