Admiral Radley :: I Heart California

Was het voor veel hardcore Grandaddy-fans al een opluchting dat frontman Jason Lytle vorig jaar op zijn eerste soloplaat behoorlijk bij zijn leest bleef, dan zet Admiral Radley helemaal de Grandaddy-traditie verder. I Heart California is een logische mooie volgende stap voor Lytle.

Jason Lytle zal heel hard zijn best moeten doen wil de man niet tot het einde der tijden met Grandaddy geassocieerd blijven. Vraag is natuurlijk in hoeverre Lytle dat wenst: een halve luisterbeurt van het debuut van Admiral Radley, ’s mans nieuwste band, doet immers besluiten dat Lytle totaal zijn best niet doet. Admiral Radley is niet veel meer dan Grandaddy 2.0. Gelukkig heeft de band in de aloude Grandaddy-traditie een zeer fijne plaat gemaakt.

Het is natuurlijk een beetje oneerbiedig om Admiral Radley af te doen als een Grandaddy doorstart. Al is het niet onlogisch. Hoor dat stemgeluid. Die gitaartjes. Dat slingeren tussen weemoed en lichtjes beschonken euforie. De flow van de nummers zelfs. En, naast Lytle, de aanwezigheid van Grandaddy-drummer Aaron Burtch. Maar tegelijk is Admiral Radley ook een beetje een soortement zijproject van Earlimart — wiens Ariana Murray en Aaron Espinoza deel uitmaken van Admiral Radley—, een behoorlijke onbekende band uit Los Angeles die sinds zijn ontstaan eind jaren negentig best close is met Grandaddy. Zo close dat, althans volgens de legende, oorspronkelijk overwogen werd een nieuwe band op te richten waarbij getwijfeld werd tussen Grandimart en Earlidaddy als groepsnaam.

Gelukkig denkt een mens twee keer na alvorens een dergelijke beslissing te nemen en gaat deze fijne nieuwe band thans door het leven met de naam Admiral Radley, die — alweer volgens de legende — een gevolg is van een ontmoeting met een oude zeerot. Juist ja.

Wat er ook van zij, Admiral Radley is in ieder geval een gezelschap dat met debuut I Heart California in staat is harten te veroveren en luisteraars in vervoering te brengen. Waarom? Omdat het, net als het beste werk uit het verleden van zijn leden, een mooi plaatje is, dat het leven met al zijn vreemde kronkelingen lijkt te bezingen, van de goedgemutste onverschilligheid van "Ending Of Me" tot het bezopen — hoor die platte johnny-housebeat! — "I’m All Fucked On Beer".

Of, op een ietwat serieuzer niveau, "Lonesome Co." dat een goede kans maakt het soort nummer te zijn waarnaar ieder jaar opnieuw bij het vallen van de bladeren naar gezocht wordt om heelhuids de herfst door te komen. Al valt ook het door Murray van heerlijke vocalen voorziene en nostalgisch aanvoelend "The Thread" in dezelfde categorie aan te halen.

Het is fijn te merken dat ook Admiral Radley opnieuw een speelse band is die niet bang is om serieus te zijn. Zelfs al kennen we die formule al, I Heart California is kwalitatief te goed om zomaar af te rekenen op een hoge herkenbaarheidsfactor. Daarvoor is het bijvoorbeeld te leuk om Sunburn Kids mee te brullen. Of ontroerd te raken bij het aanhoren van slotakkoord "I Left U Cuz I Luft U".

Of deze band een voltijdse rol zal krijgen in het leven van zijn vier leden, valt nog af te wachten. Maar dat maakt voorlopig niet uit. Met dit debuut zijn we nog wel even zoet. Nu dat charmant muzikaal gestuntel eens live kunnen aanschouwen en we zijn helemaal tevreden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − acht =