Herinneringen aan de Grande Armée 1 :: 1807 – Wraak voor Austerlitz!

Het leven zoals het is in het leger. Daedalus kiest met deze nieuwe reeks voor hard historisch. De auteurs overtuigen echter niet helemaal met hun realistische relaas.

Marcel Godart vertelt zijn ervaringen als soldaat in de Grande Armée, het leger van Napoleon. Dit eerste deel beschrijft een voorval in het jaar 1807, wanneer in Polen een paard van zijn eenheid omgebracht wordt en een van zijn collega’s deserteert. De hardheid van het soldatenleven staat centraal in dit album dat in se een misdaadverhaal is waarin naar een dader gezocht wordt. Scenarist Michael Dufranne gebruikt historische getuigenissen van soldaten als bronmateriaal voor deze nieuwe reeks die in elk deel een volgend jaar als uitgangspunt zal nemen. Het tweede deel behandelt dan logischerwijs 1808. Ons lukte het pas na een twintigtal bladzijden om de verschillende personages goed uit elkaar te houden.

De tekeningen van Alexis Alexander helpen hier weinig bij. Ze ruilen realistisch en strak nogal eens in voor slordig en verwarrend, en dan is het echt zoeken naar wie waar wat staat te doen. Door de uniformen wordt de identificatie nog extra bemoeilijkt. Een kanttekening die we bij deze kritiek zeker moeten maken, is dat het bij dit album om het officiële debuut van deze Servische tekenaar gaat. Wellicht zal hij de wisselvalligheid van het tekenwerk in volgende delen nog kunnen keren en zo met tekeningen kunnen pronken waarvan we er in dit deel te weinig zagen.

Deze Herinneringen aan de Grande Armée vertoont dus nog verschillende schoonheidsfoutjes. Toch is het verrassend om een historisch stripverhaal te lezen dat de feiten centraal durft te zetten, ten nadele van de plotwendingen tussen de personages. Andere strips uit het historiserende genre glijden vaak af in een soapopera met enkele historische accenten en dat is bij deze strip helemaal niet het geval. De karakters zijn stuk voor stuk geharde militairen en het is soms moeilijk het heldentype te ontdekken tussen de ruwe bonken. In 1808 zullen we dezelfde figuren blijven volgen, maar dan in de veldtochten die Napoleon ondernam in Spanje.

Op enkele jaren tijd is Daedalus uitgegroeid tot een uitgeverij met een heel divers fonds. Herinneringen aan de Grande Armée is een nieuwe aanvulling waarmee het zijn eigenheid nog maar eens bevestigt. Vaste klassiekers worden vaak afgewisseld met producten van onbekende auteurs, waarmee een risico genomen wordt. Voorlopig is het geen topper, maar toch hopen we dat dit debuut enkel maar een startpunt zal zijn voor deze ongetwijfeld getalenteerde stripmakers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + veertien =