Vitalic :: Flashmob

Dieper de nacht in duiken, dat is wat de nieuwe Vitalic doet. De beats zijn er nog, maar ze zijn minder prominent op deze tweede elpee. De hoofdrol is ditmaal weggelegd voor de onregelmatige polsslag van een feest net voor het breekpunt.

Een trage werker, zo omschreven we Vitalic ten tijde van zijn debuutplaat Ok Cowboy. Dat blijkt nog steeds te kloppen. Vier jaar deed de man er over om een opvolger te maken voor die eerste plaat. Maar Flashmob blijkt het wachten meer dan waard. Vitalic jaagt de luisteraar immers dieper de nacht in. Waar Ok Cowboy het vooral van zijn impact moest hebben, gaat Flashmob eerder voor mood en heeft Vitalic duidelijk geleerd spaarzamer om te gaan met salvo’s knallende beats.

Al houdt dat Vitalic niet tegen om in “Second Lives” en “One Above One” als vanouds tekeer te gaan. Maar dat zijn niet zomaar uitzonderingen, ook in deze nummers is de nieuwe Vitalic merkbaar: tussen de groovende synthesizers, koebellen en opgedreven beats door, is er ruimte voor subtiliteit én voor het creëren van een onrustig gevoel.

Dat wordt bij momenten helemaal naar voren gebracht, waardoor in “Still” een Trentemoller-achtige onderkoelde en spooky atmosfeer opgeroepen wordt. Ook “Poison Lips” heeft wat van die donkerte in zich, als is dit nummer eerder het prijsbeest dat een synthese vormt van alles waar Vitalic anno 2009 voor staat. Gevoel en ritme gaan hand in hand en waar voorganger Ok Cowboy stond voor een dansvloerclimax, lijkt deze plaat eerder een soundtrack voor làter op de avond. Flashmob sluit naadloos aan bij dat moment van de nacht wanneer de automatische piloot het overgenomen heeft en alles als vanzelf gaat. Tot je je bewust wordt van het feit dat je de controle lijkt te verliezen. Dat afgebakende moment is het hart van het feest: de euforie is ingetreden, en niets lijkt te kunnen misgaan.

In dat opzicht is Flashmob, hoewel minder in your face, de meest intense Vitalic-plaat tot nu toe. Een plaat waarop alles mogelijk lijkt, vaak zelfs binnen een zeer korte tijdspanne. “Your Disco Song” doet in geen tijd denken aan Soulwax, Justice en de lichtgevende discovloeren van eind jaren zeventig. Wanneer de groove echter zijn intrede doet, sta je met beide benen pal in het hier en nu, een heden dat gedreven wordt door decadentie, maar wat zou dat. Flashmob voorziet de soundtrack bij de kleine uurtjes en hoewel het op het ogenblik zelf vaak ontkend wordt, gonst in elk achterhoofd het besef dat die uren beperkt zijn en de euforie vaak van korte duur is. Dàt gevoel van melancholie en adrenaline met elkaar verzoenen, is een schier onmogelijke klus. Het lijkt er sterk op dat Vitalic ze geklaard heeft.

Vitalic staat op 24 oktober op I Love Techno.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + 1 =