Super Furry Animals :: Dark Days/ Light Years

Klik hier voor een staaltje subtiele lol als contextschets. Een arts kondigt aan hoe Gruff Rhys chirurisch gesplitst wordt. De uiteenzetting behandelt persoonlijkheidsscheiding, het halveren van organen en fysieke schizofrenie. Klik hier voor de terugaanelkaargenaaide Rhys. Betamelijk hilarisch.

Hilarisch is ook de nieuwe van Super Furry Animals ,met andere woorden van Gruff Rhys en co. Een gebalde, poëtische grap. Enkel voor personen met een respectabel gevoel voor humor.

In een verpakking met new-age-, ren-and-stimpy- en popartmotieven vind je een dozijn nummers die vanaf de eerste luisterbeurt een krater in je kop slaan. Tenminste als de weltschmertz van de eeuwwisseling nu ook echt wel je keel begint uit te hangen. Humor is in dit geval een verheven kunststijl, vertaald in elegante grappen en groovy popsongs die pijlsnel op je afkomen en voorbijrazen als hits.

Het was onmogelijk om Dark Days/Light Years te spelen tijdens het schrijven. De beats en melodieën zijn in die mate to the point dat men bij het luisteren slechts kipachtig zit te knikken en zich geen andere bezigheid kan veroorloven. Dat is dan ook het verschil met de twaalf voorgaande cd’s van de groep. Elke overbodige versiering is weggelaten. De psychedelische rock van de Super Furry Animals uit de beginperiode (jaren negentig) wordt meer en meer kernachtige, wacko pop. En dat komt de melancholische en grappige teksten alleen maar ten goede. Een degelijk werk erkent men niet aan zijn ornamenten.

Sinds 1996 zetten ze gemiddeld een full cd of verzamelwerk per jaar op de wereld. Een terechte commentaar is dan ook dat te veel van het goede gaat vervelen. The Presidents of The USA bijvoorbeeld — een band met dezelfde geboortedatum en uit vergelijkbare sferen — doet het met minder en blijft scherp door langer bij elke productie te blijven stilstaan. Maar het is geen kwestie van ‘willen’. Het is een kwestie van ‘moeten’.

Wie ooit een interview met Gryff Rhyss zag, weet waarover het gaat. De frontman produceert maar weinig verstaanbare antwoorden. Naar eigen zeggen worstelt hij met gedachtenmengelmoezen van Welsh en Engels. Deze plaat begint dan ook tekenend met een warboel van gebrabbel. Zijn muzikale creaties en daarmee de creaties van deze groep komen over als een noodzakelijke uitlaatklep, een hang naar duidelijkheid. “Crazy Naked Girls”, het eerste lied wordt geboren uit chaotisch gerommel. “Pric”, het laatste nummer sterft in spacy soundscapes. Daartussen bevinden zich goed gemasterde, meeslepende meesterwerkjes.

Het geheel is in die mate coherent dat het moeilijk is om hoogtepunten aan te duiden. Met regelmaat zorgen voicepitchers, fazers, flangers, overlappende gitaarriffs en royaal uitgesponnen feedback ervoor dat het resultaat het adjectief ‘psychadelic’ waardig is. Begeleidende powerchords verraden de oorsprong van in de jaren negentig. Catchy backings en vertraagde Talking Headseats stemmen ook freakpop-freaks tevreden. Door een nummer met ambientallures van acht minuten, “Cardiff In The Sun” als ‘pauze’ tussen twee uptempo helften te plaatsen, wordt de cd evenwichtig. De daaropvolgende sitar en grunge in “The Very Best Of Neil Young “ doen denken aan de meest smaakvolle voortbrengselen van Soundgarden. Maar het gezicht van de plaat is duidelijk “Inaugural Trams”, een futuristische, rechttoe rechtaan, 4/4 popsong met in elke tekstlijn een quote die kan dienen als waardig citaat. Sowieso blijft het refrein nog dagen in de gehoorslakkenhuizen ronddwalen.

Als deze band nog vijf jaar aan hetzelfde tempo en op hetzelfde niveau verdergaat, kunnen we spreken van een lokale cultgroep. Ze hebben nu eenmaal een formule die goed werkt. Ook al is het geheel misschien te rechtlijnig. De context zal wel veranderen. Ondertussen hebben neo-hippies of post-post-post-rockers hun zegje mogen doen. De nieuwe eeuw is er! Net zoals de jives tijdens The Roaring Twenties plezier brachten, is het misschien begin deze eeuw ook weer tijd voor een vrolijkere noot. Put on your white socks, flip flops.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien + tien =