Filmfestival Gent strikt première Tom Barmandocumentaire

Portrait of a Young Man as an Artist, dat is hoe de langverwachte documentaire rond Vlaamse god Tom Barman gedoopt werd. Van 6 tot 17 oktober zal u de creatieve boreling van documentairemaker Manu Riche en cameraman Renaat Lambeets in première kunnen bewonderen op het 36ste filmfestival in Gent. De film zal deel uitmaken van de festivalsectie Eye Tunes waarin muziekdocumentaires hoogtij vieren, en zal naast It Might Get Loud, Anvil! The Story of Anvil, Still Bill en Every Little Step, over die andere groten der aarde vertoond worden.

De naam Tom Barman spreekt onderhand wel voor zich: niet alleen is hij een muzikaal manusje-van-alles, als frontman van nationale trots dEUS en de ene helft van dance/elektroproject Magnus, maar mag hij ook de 0110-concerten voor verdraagzaamheid, tegen racisme, tegen extremisme en tegen zinloos geweld in 2006 zijn stokpaardje noemen, om tussendoor ook nog de film Any Way The Wind Blows op Vlaanderen los te laten. Barman is door de jaren heen uitgegroeid tot een waar cultfiguur van de Belgische scene, reden te meer waarom we ’s mans arrogantie graag met de mantel der liefde bedekken.

Documentairemaker Manu Riche, de man achter de Canvas-reeks Hoge Bomen en de RTBF-reeks Striptease, en cameraman Renaat Lambeets, die Any Way The Wind Blows in beeld bracht, sloegen de handen in elkaar voor wat vier jaar in het spoor van Tom Barman zou worden. Vanaf het verschijnen van Pocket Revolution tot en met de passage van dEUS als afsluiter op Rock Werchter 2008, zouden ze stilletjes binnenkijken in Barmans leven, wat resulteerde in meer dan 100 uur beeldmateriaal van Griekenland tot de Verenigde Staten. Wat u zult te zien krijgen in Gent is alles wat te verwachten valt, zoals een soundtrack van Tom Barman door zijn Antwerpen, zijn muziek, zijn politiek en zijn leven, maar ook veel meer. Riche en Lambeets proberen zijn ziel bloot te leggen, onder meer door passages met Toms moeder, waarin de opvallende gelijkenissen tussen moeder en zoon naar boven komen.

Naast Portrait of a Young Man as an Artist, pakt Eye Tunes uit met een uiteenlopende reeks van niet te versmaden muziekdocumentaires, waar hier en daar muzikale grootheden een rol toebedeeld krijgen. Anvil! The Story of Anvil, over een vergeten metalgroep die het even helemaal leek te gaan maken, is ongetwijfeld spek naar de bek voor wie nog eens zo hard wil lachen als ten tijde van Spinal Tap. Still Bill is er voor liefhebbers van meester singer-songwriter Bill ‘Ain’t No Sunshine’ Withers, net zoals It Might Get Loud er voor liefhebbers van het betere gitaarwerk van Jack White, Jimmy Page en The Edge is. Every Little Step vertelt dan weer het onwaarschijnlijke verhaal van A Chorus Line, de beroemde musical die destijds uitgroeide tot een internationaal fenomeen en vandaag de dag één van de langstlopende Broadwayproducties ter wereld is.

Portrait of a Young man as an Artist zal u kunnen zien op woensdag 14 oktober om 20u15 in Theaterzaal Vooruit en op vrijdag 16 oktober om 17u30 in Kinepolis 8. Wanneer de andere muziekdocumentaires uit Eye Tunes te zien zullen zien, wordt bekendgemaakt op 23 september, vanaf wanneer tickets besteld kunnen worden op http://www.filmfestival.be.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + 13 =