Havank 2 :: De schaduw op de tast (Danier)

Daan Jippes gaat opnieuw de eigenzinnige toer op. Na de gemengde reacties op het eerste album gaat Havank verder op de ingeslagen weg. Bijgevolg zijn de reacties opnieuw gemengd.

In Nederland doet de naam Daan Jippes heel wat belletjes rinkelen. Door zijn strip Twee voor Thee en jarenlange werk voor Disney bouwde hij bij onze noorderburen de naam en faam op van een moderne klasieker. Vooral ’s mans virtuoze tekeningen blijven tot vandaag ongeëvenaard. In 2006 maakte hij een opgemerkte rentree in de stripwereld met een bewerking van een roman van Havank. Deze Havank, een pseudoniem voor Hans van der Kallen, is een schrijver van detectiveromans die vooral halfweg de vorige eeuw echt actief was. Zijn bekendste creatie is De Schaduw, de politie-inspecteur die ook in dit nieuwste stripalbum van Danier de hoofdrol speelt.

De Schaduw trekt naar het zuiden van Frankrijk, naar het fictieve Pastis-sur-Mer, waar een donker complot broeit met als inzet een lading uranium. Net als in het eerste deel ontaardt dit eenvoudige gegeven in een wirwar van gebeurtenissen en personages waarin de betekenis wel erg vaak zoek blijkt. De lezer moet dan ook de concentratie goed vasthouden om de plot te kunnen volgen.

Jippes slaagt er in om een overtuigend retro Frankrijk neer te zetten. Zijn tekeningen zijn duidelijk gebaseerd op de vroege André Franquin of een Maurice Tillieux. Hij beheerst die zwierige stijl tot in de puntjes en laat de figuren over de pagina’s dansen. De teksten van Havank neemt hij over in eenzelfde archaïsche stijl. Het is even wennen, maar al snel deden we dat en merkten we dat de teksten mee vorm geven aan de typische stijl van een Havank-album.

De reacties op De Schaduw op de Tast zijn op hun best gemengd te noemen. Vertelstijl en taal botsen vaak op weerstand van pers én publiek. Dit album kreeg een voorpublicatie in Eppo en de reacties waren vaak erg negatief. Voorstanders van Havank zijn er natuurlijk ook te vinden, het is echt een strip die je niet onverschillig kan laten. Jippes’ naam en faam bezorgen Havank gelukkig een serieuze boost in populariteit. Een topper zal deze reeks nooit worden, maar als trouwe bewerking van het origineel zijn er weinig andere die aan Jippes’ vakmanschap kunnen tippen.

Danier

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in