“Franse Eminem” niet op Les Nuits Botanique wegens vrouwonvriendelijke teksten

Het optreden van de Franse rapper Orelsan op Les Nuits Botaniques wordt afgelast. Men besloot hem van de affiche te schrappen nadat er in Frankrijk een hele polemiek was ontstaan rond zijn nummer “Sale Pute”, dat zoals de titel doet vermoeden niet bijster vrouwvriendelijk is.

In het lied verplaatst de rapper, die wel eens de Franse Eminem genoemd wordt, zich in de gevoelens van een man die bedrogen is door zijn vriendin. Enkele zinsneden uit het lied maken onmiddellijk duidelijk dat Orelsan geen blad voor de mond neemt: “si j'te casse un bras, considère qu'on s'est quitté en bons termes” (Als ik je een arm breek, denk er dan aan dat we als goede vrienden uit elkaar gingen). "je veux que tu tombes enceinte et que tu perdes l'enfant" (Ik wil dat je zwanger wordt en het kind verliest).

In Frankrijk kwam er een sterke politieke reactie op het lied. Volgen Christine Albanel, de Franse minister van cultuur, is het nummer een oproep tot haat jegens vrouwen, en moet het verboden worden. Vrijheid van meningsuiting stopt volgens haar als men tot haat gaat oproepen. Andere politici sloten zich hierbij aan. Een vereniging die opkomt voor de rechten van vrouwen in de arme suburbs van de Franse steden, roept op om Orelsans optreden op het Franse festival Le Printemps de Bourges te schrappen. De organisatoren besloten echter om de rapper niet van de affiche te halen.

Orelsan geeft toe dat het nummer misschien shockerend is maar heeft een uitleg klaar waarbij hij verwijst naar de bijhorende videoclip: “In deze clip speel ik een rol: die van een man in een pak en stropdas, die bedrogen is door zijn vrouw, drinkt van een fles wodka en een haatboodschap op het internet stuurt. Ik wilde de woede laten zien die je in een monster kan doen veranderen. De houding van deze figuur doet me walgen, maar ik vind dat ik haat op een artistieke wijze weergeef, in dezelfde geest als in een film zoals A Clockwork Orange. Ik ben geen vrouwenhater. Ik heb nog nooit een vrouw geslagen".

Ondanks dat Orelsan het lied live niet meer speelt, besloot Le Botanique toch zijn optreden te schrappen. Het vrouwonvriendelijke imago van de artiest botst volgens hen met het imago van Le Botanique, waar men juist probeert aandacht te schenken aan vrouwelijke muzikanten. Dus: exit Orelsan. Geen paniek echter, er blijft immers lekkers genoeg over op de affiche van Les Nuits Botanique.

Bekijk hier de clip van "Sale Pute" en oordeel zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vier =