Schatjes 1 (de Pins)

Arthur de Pins is dé nieuwe sensatie in het Franse stripland. Naast strips tekent hij ook massa’s illustraties. Via Schatjes kunnen wij nu ook kennismaken met ’s mans schattige poppetjesfiguren.

Arthur is het voortdurend op seks beluste hoofdpersonage dat zich doorheen de 48 pagina’s aan gags vol verleidelijke vrouwen worstelt. Auteur Arthur de Pins slaagt er bijzonder goed in om de tekortkomingen van mannen en vrouwen in subtiele én sexy grappen te gieten. Hij vermijdt de platgetreden paden van Rooie Oortjes, die zich vaker wel dan niet beperken tot het reproduceren van de kalendermoppen. Schatjes biedt heel wat meer. Pijnlijke situaties of spitse commentaren kenmerken de strips in dit album. Bulderlachen komt er niet aan te pas, maar de Pins maakt wel van elke gag een geslaagd verhaal, met meestal een knappe pointe.

De Pins is duidelijk meer dan enkel een verdienstelijk tekenaar. In Frankrijk is Schatjes ondertussen uitgegroeid tot een bescheiden hit, en ook bij ons belooft deze nieuwe uitgave van Silvester veel goeds. Arthur de Pins is een in Bretagne geboren maar in Parijs opgegroeide jongeman, die van jongs af aan al bezeten was door tekenen. Eind jaren negentig debuteert hij met illustraties in grote bladen als Max en Technikart. Al snel maakt hij een uitstap naar de animatiefilm en in 2001 debuteert hij met een eerste korte prent Geraldine. Tot nu maakte hij er nog twee andere, waarvan de laatste La Révolution des Crabes hem tal van prijzen opleverde, waardoor er een bewerking tot langspeelfilm in het verschiet ligt. Vanaf 2006 springt hij mee op de kar van Fluide Glacial (zie ook Manu Larcenet, Dupuy & Berberian of Cyril Pedrosa), waar datzelfde jaar dit eerste deel van Schatjes verschijnt. Momenteel staat de teller in Frankrijk al op drie albums. Beide vervolgen staan op de achterflap van Schatjes 1 overigens ook al aangekondigd.

De figuren van de Pins’ tekeningen stralen een charmante onschuld en tegelijk een ontwapenende glamour uit. Hij slaagt er in om invloeden van de manga te vermengen tot een heel eigen, uiterst herkenbare stijl. In Frankrijk heeft hij ondertussen al een naam opgebouwd als dé tekenaar van sexy, intelligente verhalen. De Pins zelf benadrukt dat hij ook heel andere dingen kan en dat hij dit zeker nog wil bewijzen. Nu is het in ieder geval puur genieten van zijn gladde tekeningen die zo uit een glossy maandblad weggelopen lijken. Schatjes is een verrassende variatie op een gekend thema, door een jonge auteur met een eigen stem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 9 =