Eindejaarslijstje 2008 van Joris Vanden Broeck

Hoe vaak hebben we, blind als we waren, het afgelopen jaar niet zuchtend de vraag gesteld waar al die geweldige platen bleven? Véél te vaak, zo bleek bij het leeghalen van het cd-rek op een verloren decembermiddag. 2008 bracht verdacht veel fraais voort en dan hebben we vast nog niet alle parels ontdekt. Een tussenstand van een bewogen jaar.

 

  1. The Kills :: Midnight Boom         Gevaarlijk, geil & gitaren: dat moet de plaat van het jaar zijn. Met een meeslepende klepper dreven The Kills hun carrière én muziekjaar 2008 naar een zinderende climax.
  2. MGMT :: Oracular Spectacular         Jup, eigenlijk is het gewoon kitsch, maar dan mét inhoud en overtuigingskracht. Dat Regi daar nog niet op gekomen is.
  3. Fuck Buttons:: Street Horrrsing     En dit is dan weer lawaai, maar tegelijk zo verdomd mooi. Zelfs met de volumeknop opengedraaid tot tegen de pijngrens is het debuut van Fuck Buttons een wonderlijke en intense luisterplaat.
  4. Kiko :: Slave Of My Mind         Solide, meeslepend en bij momenten uiterst dansbaar: Slave Of My Mind is veruit de meest interessante elektronische release van het afgelopen jaar.
  5. The Sedan Vault :: Vanguard         Een plaat die inslaat als een bom, en dat komt niet alleen doordat terrorisme als een rode draad doorheen Vanguard loopt. Muzikaal zet The Sedan Vault immers zo’n stap vooruit dat ze een kleine klassieker gemaakt hebben.
  6. The Gutter Twins :: Saturnalia         Jàren nadat het bestaan van The Gutter Twins aan het licht kwam, treden Greg Dulli en Mark Lanegan eindelijk voor het voetlicht met hun uiterst duister en bij momenten angstaanjagend debuut. Hoewel een nieuw Mark Lanegan Band-album nog altijd niet in zicht is, stilt Saturnalia de honger met verve.
  7. Sigur Rós :: Með suð í eyrum við spilum endalaust         Oké, stilaan krijgen we het vliegend van het feit dat we hun titels niet kunnen uitspreken, laat staan onthouden. Maar die met de naakte venten op de snelweg is opnieuw een parel, dus we zijn vergevingsgezind. Verder van huisfavoriet die witte zonder info kan deze nieuwe supergroep niet meer verwijderd raken, maar zolang alles dat Sigur Rós aanraakt in goud verandert, hoort u ons niet klagen.
  8. M83 :: Saturdays = Youth         Aanvankelijk deed deze tweede M83 ons niets, tot hij eens uit de oortjes gerold kwam tijdens een late zomerse treinrit doorheen een door de zonsondergang verguld landschap. U kent dat wel: puzzelstukjes die in elkaar vallen en van die dingen.
  9. Youth Group :: The Night Is Ours         Nog meer valavondmelancholie, jeugdsentiment en all that. Youth Group blijft verbluffen met deze vierde langspeler die hen –vreemd genoeg- nog steeds geen voet aan de grond heeft doen krijgen buiten thuisland Australië.
  10. Hot Chip :: Made In The Dark         Eerst vielen we enkel voor de geniale singles, toen toverde Hot Chip de Dance Hall van Pukkelpop om tot het Walhalla en uiteindelijk bleek de derde de beste Hot Chip te zijn. Eentje om te koesteren!

Hoezo al tien? Deze zijn nochtans ook absoluut het vermelden waard: :
11. dEUS :: Vantage Point 12. The Subs :: Subculture 13. Grant Moff Tarkin :: Quanah’s Hunting Day 14. Fucked Up :: The Chemistry Of Common Life 15. Fleet Foxes :: Fleet Foxes 16. Weezer :: Weezer 17. Isobel Campbell & Mark Lanegan :: Keep Me In Mind Sweetheart 18. Kings Of Leon :: Because Of The Times 19. Soulwax :: Part Of The Weekend Never Dies 20. Justice :: A Cross The Universe

En –jep, we zijn op dreef- ook live bleek 2008 een topjaar te zijn, zij het dat het in een volgorde gieten niet je dat was. Een willekeurige top tien.
Hot Chip, Pukkelpop Dance Hall :: Van het concert in de Club in 2006 blijft geen enkele herinnering over, maar de passage in de Dance Hall afgelopen jaar zal ons nog lang bijblijven, al was het maar doordat ze eindigde met een wel heel vreemde cover van “Nothing Compares 2U”
Vermin Twins, 19 november, Stuk :: Dé in de gaten te houden vaderlandsche band. Heeft live de impact van een nuke die op een toilet wordt ontstoken. Benieuwd wat dat op plaat gaat geven.
Fuck Buttons, 15 oktober, Stuk :: Niet meer zo overdonderend als bij de eerste kennismaking op Pukkelpop, maar door de intrigerende nieuwe nummers minstens even fascinerend en meeslepend.
Leonard Cohen, 10 juli, Minnewaterpark :: De avond dat het bestaan van een hogere macht werd bewezen.
The Gutter Twins, Pukkelpop :: Even slikken na de schertsvertoning van Metallica op de Mainstage: Dulli en Lanegan die in de Marquee hun door ziekte tamelijk geflopte doortocht in de AB komen goedmaken. Op amper een uur tijd werd het vertrouwen opnieuw hersteld en wisten wij even niet meer waar we het hadden.
Band Of Horses, 15 maart, Botanique :: Luide gitaren, zachte gitaren, slidegitaren: wat Band Of Horses die avond ook inzette, het was er knal op en stuurde de toeschouwers blakend van levenslust naar huis.
Justice, Werchter :: Eén woord: mayhem. Als u ooit een frontstagepas bij een Justiceconcert wordt aangeboden: niet aannemen. Voor uw eigen goed.
Queens Of The Stone Age, 2 maart, Lotto Arena :: De pletwals denderde nogmaals. Na het lezen van Hammer Of The Gods begon het overigens stilaan te dagen: QOTSA is het hedendaags equivalent van Led Zep.
The Subs, 27 november, Het Depot :: Wat er gebeurt wanneer de twee vorige bands worden gekruist. Ex-plo-sief concert.
Clement Peerens Explosition, overal, altijd.In’t stad of tussen de boeren: CPeX bleek dit jaar de band waarop je kon rekenen voor een onderhoudend concert. Hopelijk doen ze dat later nog eens, want: Sylvain rulez!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 2 =