Eindejaarslijstje 2008 van Joris Peeters

2008 was het jaar van de doordachtzaamheid en weloverwogenheid. Meer tijd doorbrengen met dierbaren en daardoor minder ontdekkingen. Onvermijdelijk een heleboel schitterende muziek ontlopen die in de toekomst ingehaald moet worden, maar ook een pak minder miskopen. Een lichte lunch, geen vreetpartij. Het was daarom niet moeilijk een tiental samen te brengen, de plaats op tafel is eigenlijk van minder belang.

  1. Bon Iver :: For Emma, Forever Ago          Geen idee of dit de beste plaat van dit jaar is, maar ze heeft in ieder geval wel het meeste indruk gemaakt en levert zonder twijfel de mooiste song van 2008 (“Skinny Love”).
  2. Timesbold :: Ill Seen Ill Sung         Nog steeds schromelijk onderschat, maar dat maakt Timesbold alleen maar meer van ons. Een knappe plaat die het krassen van de tijd overleeft en een intiem concert van frontman Merrit zorgden voor pracht tussen somber en hoopvol.
  3. Jamie Lidell :: Jim          Een tikkeltje minder misschien dan Multiply, maar wat hebben we weer plezier beleefd aan deze witte opperneger. Menig geopend venster deze zomer staat op ’s mans conto.
  4. Motorpsycho :: Little Lucid Moments          De Noren opnieuw op hun best: stomend en onstuitbaar. De titeltrack barst van genialiteit maar ook de andere drie nummers maken dit album tot het sappigste uurtje rock dat onze talloorzag.
  5. Elbow :: The Seldom Seen Kid          Als we het in de inleiding over doordachtzaam hebben, zijn Elbow op dat vlak de meesters. De band presteert iedere keer opnieuw met onweerstaanbare en uitgebalanceerde songs, met dit album als voorlopig hoogtepunt.
  6. Sigur Rós :: Með suð í eyrum við spilum endalaust          Net zoals IJsland meer en meer mensen verwelkomt, doet ook de muziek van Sigur Rós dat. Je kunt iets hebben tegen de mainstream-richting die de band uitgaat, maar niet tegen de schoonheid van hun product.
  7. MGMT :: Oracular Spectacular          Niet de ganse plaat weet te overtuigen, maar er staan ontegensprekelijk enkele ijzersterke nummers op die ook de remixers grijnzend in de handen doen wrijven. En of ze gelijk hebben!
  8. Conor Oberst :: Conor Oberst          Conor Oberst kan eigenlijk niets verkeerd doen. Deze Bright Eyes-plaat onder solonaam brengt niets nieuws, maar is gewoon de singer-songwriter ten voeten uit. Meer moet dat niet zijn.
  9. Hot Chip :: Made In The Dark          Verfrissende en dansbare pop die met “Ready For The Floor” verantwoordelijk was voor het festival anthem van 2008 en een granieten garantie op amusement ophangt. Zelfs “Noting Compares 2 U” kreeg live opnieuw een podium.
  10. The Gutter Twins :: Saturnalia          Een huwelijk van ondergrondse stemmen, dat er al lang zat aan te komen. De dreiging is niet constant, maar bij momenten is er geen betere soundtrack voor de wereld als deze. Benieuwd waar Lanegan zich in 2009 weer achterschaart.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + 20 =