Eindejaarslijstje 2008 van Jurgen Boel

De kleine belegger en spaarder mag het dit jaar dan wel niet gemakkelijk gehad hebben, gemakshalve worden de muziekliefhebbers weer vergeten. Waar mogen zij hun zuurverdiende centjes nog aan spenderen? Dikke D’Hoore zal het hen niet zeggen en Vandeurzen noch Leterme durven hun mond nog open te trekken. Het is met andere woorden opnieuw aan ons om een lichtend baken op uw pad te zijn, met een lijst die zelfs ons verbaasde!

  1. Ignatz :: III          De naar Brussel uitgeweken Limburger Bram Devens is een stokoude bluesneger in het diepst van onze gedachten. Met III puurt hij zijn eigenzinnige interpretatie van authentieke blues verder uit tot een hoogst individuele taal afkomstig uit een schimmig niemandsland.
  2. Németh :: Film          Radian-lid Stefan Németh schrijft een soundtrack voor een imaginaire film die wel bestaat. Alle nummers werden oorspronkelijk voor verschillende films geschreven maar krijgen een tweede leven op dit album. Steriel en klinisch, maar ook met een afstandelijke warmte en broeierigheid die de competitie verweesd achterlaat.
  3. Emily Jane White :: Dark Undercoat          Collega (is) zei het al: een parel van een plaat, eentje waarbij je verdwaalt in de rondgestrooide pracht. Mochten alle vrouwen zulke mooie platen maken, dan doopten we onszelf (mlv).
  4. Fuck Buttons :: Street Horrrsing           Noise, melodie, gehyped, eenvoudige ideeën en Portishead onder hun fans tellen: Fuck Buttons had bijna alles tegen om hier een plaatsje te krijgen, maar dat was buiten de waard gerekend. Street Horrrsing heeft een dierlijk magnetisme dat ons mee doet krijsen op “Ribs Out”.
  5. Calexico :: Carried To Dust          Na het popgerichte Garden Ruin keert het duo Burns/Convertino terug naar de roots. Zinderend hete woestijnen en zwoele señorita’s die tequila’s serveren terwijl Pancho Villa en Sancho Panza goedkeurend mee knikken.
  6. Crystal Castles :: Crystal Castles          De tweede “hype du jour”. De controverse rond hun vermeende plagiaat is nog steeds niet geluwd maar eenieder die She-Ra, Princess Of Power en de oude Atari-games in ere herstelt kan niet helemaal slecht zijn. Electrotrash met een punkgeest en een neus voor marketing die er ook live staat. Al blijft Alice bij een volgend optreden beter van onze bril af.
  7. Bon Iver :: For Emma, Forever Ago          Break up-platen blijven het goed doen. Hoe meer oprechte hartenpijn, des te beter het album, zo lijkt wel. Al moet Justin Vernon er wel op letten dat hij zijn trucje niet te vaak toepast. Naar het einde toe klinkt het immers allemaal wat te veel hetzelfde, waardoor deze plaat lager eindigt dan verwacht.
  8. Duffy :: Rockferry          De nieuwe Dusty Springfield is opgestaan. “Een zwarte soulstem in Barbie-verpakking,” om een recensent te parafraseren, en daar valt weinig aan toe te voegen. We leren alvast wennen aan onze nieuwe naam (mlv).
  9. Drive By Truckers :: Brighter Than Creation's Dark           Wat een rustig jaartje had moeten worden, resulteerde in een plaat die het legendarische Southern Rock Opera net niet evenaart. Niet elk nummer is even sterk en in zijn geheel is de plaat iets te lang, maar wie een lap pure onversneden southern rock wil, mag hier zijn tanden inzetten. Bon appetit.
  10. The Roots :: Rising Down          Toegegeven, we hebben wat afgelachen met G-Unit — een guilty pleasure nu en dan mag best — maar als het op hiphop met een boodschap en ballen aankomt, grijpen we steevast terug naar GZA/Genius (onze nummer dertien) en The Roots. Rising Down klinkt een pak donkerder dan hun vorig werk maar verliest nergens de boodschap noch de groove uit de oog.

De top 11-20 ::
11. Bonnie ‘Prince’ Billy :: Lie Down In The Light 12. Foals :: Antidotes 13. GZA/Genius :: Pro Tools 14. TV On The Radio :: Dear Science 15. Elbow :: The Seldom Seen Kid 16. Castanets :: City Of Refuge 17. My Brightest Diamond :: A Thousand Shark’s Teeth 18. Mariee Sioux :: Faces In The Rocks 19. Amen Ra :: Mass IIII 20. Gnarls Barkley :: The Odd Couple

Het zag er lang naar uit dat ook Yeasayer :: All hour cymbals zou opduiken in de top vijf maar eerlijk is eerlijk: dit is een plaatje uit 2007. Het is typerend dat op het ogenblik dat de eindlijstjes klaargestoomd worden, bepaalde platen nog niet gereleased zijn, tot dusver onbeluisterd bleven (Diamanda Galas, John Zorn,…) of domweg nog niet de kans kregen om hun schoonheid bloot te leggen. Omdat dergelijke sleepers toch een kans behoren te krijgen, wijzen we hier graag op Hush Arbors, wiens gelijknamige plaat net verschenen is en bij de eerste beluisteringen alvast veelbelovend klinkt.

En omdat muziek ook live ondergaan kan en moet worden, nog even in willekeurige volgorde de beste optredens uit 2008: Ignatz & Harris Newman op Etoiles Polaires in De Vooruit, Calexico in de AB, Kang Tae Hwan op het Pauze-festival, Richard Crandell alsook Marshall Allen en Paul Hession op het {K-RAA-K)³-festival en Acoustic Masada + Uri Caine in het Antwerpse Luchtbal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − 8 =