Magnet :: The Simple Life

Nog steeds perfectioneert songsmid Even Johansen met elke nieuwe plaat het geluid van zijn geesteskind Magnet. Ook op The Simple Life wordt oogverblindende schoonheid geserveerd. Muziek voor verliefden is dit, badend in een overvloed van warme, heldere kleuren.

Voor wie niets zou weten over het wat en hoe van Magnet: het verhaal achter deze artiest vertoont heel wat parallellen met dat van Youth Group. Met dat verschil dat Magnet eigenlijk een eenmansproject is: de band is het geesteskind van Even Johansen, een dromerige Noor met een voorliefde voor een feeërieke singer-songwritersaanpak. Voor de rest evolueert zijn carrière nogal gelijklopend met die van Youth Group: enkele platen die enkel in het thuisland uitgebracht worden, vervolgens een deal met een buitenlands label, Filter US Recordings, dat ’s mans muziek in de VS uitbrengt. Ook her en der in Europa duiken cd’s in de winkel op, tot grote vreugde van dromerige, poëtische zielen die op zoek zijn naar een soundtrack ter ondersteuning en bevordering van het dagdromen.

En dan valt de trein stil. Of toch voor het handvol lieden dat alhier verknocht was geraakt aan Magnet. Na releases in Zweden, Amerika en zelfs Japan leek met The Simple Life de tijd gekomen dat Magnet een brede internationale carrière kon uitbouwen. Tot bleek dat de plaat in de meeste Europese landen niet wordt uitgebracht. Ook hier: bestellen maar, en waarom ook niet, gezien de huidige wisselkoersen en nood aan warmte in koude economische tijden.

Om het laatste restje twijfel helemaal uit te wissen: The Simple Life is het kleine beetje van uw karige spaargeld helemaal waard. De plaat behoort immers tot het beste dat Johansen tot nog toe op de wereld heeft losgelaten. Johansen bouwt namelijk verder op de dromerige folk waarin al zijn nummers hun oorsprong kennen, maar trekt zijn muzikale waaier ditmaal breder open dan ooit. Dat begint al met het heerlijke ritme waarmee opener "The Gospel Song" van wal steekt en krijgt verder op de plaat een vervolg in een fraaie frivole versie van Bob Marleys "She’s Gone".

Het ingetogen "Count" doet qua sfeer denken aan ouder Magnet-werk als On Your Side, al spelen violen hier een wel heel prominente rol én verkent Johansen met succes de mogelijkheden en het bereik van zijn stem. Midden in het nummer lijkt het even mis te lopen: de zachtheid van de vocalen dreigt te verdrinken in een potpourri van strijkers en blazers, maar net voor "Count" helemaal uit de bocht gaat, neemt een piano de hoofdrol over en eindigt het nummer tegen de verwachtingen in alsnog in schoonheid.

Dat kleine wispelturige moment is de enige misser op de plaat. De experimenteerdrang van Johansen blijft verder beperkt tot een louter dienende rol. Zo wordt in afsluiter "Lucid" op een flesje geblazen. Niet omdat zulks interessant is, maar gewoon, omdat het nummer ermee gediend is. En zo is er ook "A Little Happier", dat qua atmosfeer als een typisch Magnet-nummer kan worden gezien, maar door de aanwezige banjo flirt het nummer, op dezelfde manier als Band Of Horses in "Monsters", met country.

Hoewel behoorlijk uiteenlopende stijlen elkaar in een aanzienlijk tempo opvolgen, is The Simple Life een zeer consistente plaat geworden. Dat ligt niet alleen aan de torenhoge kwaliteit van de songs, maar vindt — daarmee verweven — zijn oorsprong in het unieke en rustgevende stemgeluid van Johansen, dat op elk nummer onmiddellijk de Magnet-stempel drukt.

Uiteraard is het jammer dat behoorlijk wat moeite ondernomen moet worden om zoveel moois in huis te halen. Besef echter dat, indien u On Your Side en The Tourniquet parels vond, u een mooi glinsterende brok schoonheid mist als u The Simple Life aan u voorbij laat gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vier =