Get Well Soon :: Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon

Een overdosis schoonheid, dat zou de eersteling van Get Well Soon geworden zijn, ware het niet dat het Duitse project rond Konstantin Gropper af en toe speelse stoorzendertjes inbouwt. Het gevolg is een pracht van een debuutplaat die je meevoert op hemelse, melancholische golven.

Danceversies van popnummers: u kent het fenomeen vast. Een of andere hit uit een ander tijdperk wordt onder het stof vandaan gehaald, van een beat voorzien en hup: een hit is klaar. Het kan ook anders, omgekeerd bijvoorbeeld. De 25-jarige Berlijnse muzikant Konstantin Gropper draait de zaken namelijk om. De jongeman achter Get Well Soon nam Underworlds “Born Slippy” (de “Smells Like Teen Spirit” van de dancegeneratie, dixit Gropper) en maakte er een breekbaar, dromerig popnummer van. Een even gewaagde als geslaagde zet. Je zou denken dat zoiets nooit in een hit kan resulteren, maar dat dient genuanceerd te worden.

In zijn thuisland, waar deze debuutplaat in januari verscheen, bleek het album totaal onverwacht tot de hitlijsten door te stoten. Niet slecht voor een band die grossiert in indierock die het midden houdt tussen Arcade Fire, Radical Face, Bright Eyes en Beirut. Goed, sommige van die namen zijn er eerder eveneens in geslaagd redelijk wat muziek aan de man te brengen, maar daar staat tegenover dat de songs op Rest Now… elkaar niet verdringen qua toegankelijkheid of meezingbaarheidsgehalte.

Bitterzoete tristesse vormt immers de hoofdmoot van deze eersteling en daarbij is een zo ruim mogelijk muzikale aanpak de ideale manier om tot een wondermooi resultaat te komen. Vocaal betekent dat dat Gropper in “People Magazine Front Cover” leentjebuur gaat spelen bij Thom Yorke en de song door strijkers van de nodige klasse en grandeur voorzien wordt.

In “If This Hat Is Missing I Have Gone Hunting” ligt de nadruk op rauwe gitaarakkoorden die voor de juiste fundering zorgen. Het sombere karakter van het nummer wordt echter totaal onverwacht doorbroken door lichtelijk ongepaste, maar zeer aanstekelijke backing vocals. Ook in “Witches! Witches! Rest Now In The Fire!” spelen backings geen onbelangrijke rol, al is dit nummer alweer totaal anders van karakter dan al de rest: “Witches” is, ondanks zijn titel, het soort wondermooie wals die je langzaam richting wolkendek doet stijgen, vergezeld van een schaapachtige glimlach.

Ondanks het op het eerste gezicht nogal serieuze karakter van Get Well Soon is de band niet te beroerd af en toe een milde vorm van zelfspot zijn muziek te laten insluipen, met een ontwapenend doorbreken van de spanning tot gevolg. Gelukkig gebeurt dat op zo’n manier dat de frivoliteit het karaktervolle van de muziek niet in de weg staat. Het eindresultaat daarvan is een doorleefde, solide plaat die getuigt van groot vakmanschap en liefde voor het muzikantenvak. Als debutant is Get Well Soon met andere woorden een welgekomen nieuwkomer, een talent dat is opgestaan en het verdient veelvuldig de weg naar uw oren te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + zeven =