Tegan & Sara :: The Con

In de categorie "Duo Van De Week" presenteren wij u vandaag: Tegan & Sara. Geen idee hoe het bij u zit, maar het gezwind dartelende "Back In Your Head" kampeert al enkele weken onafgebroken in ons — euh — hoofd en wat blijkt: The Con heeft nog meer van dat lekkers in petto.

The Con is reeds de vijfde langspeler van dit eeneiige ensemble, maar nu pas lijkt het grote publiek gewonnen voor deze zwierig zingende zusjes. De eerste vier platen gingen eerder geruisloos voorbij (op hun debuut, Under Feet Like Hours, opereerden de Quin sisters trouwens nog onder de naam Sara & Tegan), al werd hun "Walking With A Ghost", uit het gelijknamige album, wel gecoverd door The White Stripes en fungeerden ze als voorprogramma van Neil Young, Rufus Wainwright, The Killers en Ben Folds. Neil Young was zelfs zo verzot op het duo dat hij ze prompt tot vaandeldragers van Vapor Records, zijn hoogstpersoonlijke platenlabel, bombardeerde.

Met hun vijfde plaat en dan vooral met het frivole "Back In Your Head", lijken de 28-jarige Quin-zusjes (op plaat versterkt met een bassist, gitarist en drummer) eindelijk de hoofdvogel af te schieten. Zo was The Con genomineerd voor de prestigieuze Juno Awards 2008 (de Canadese MIA’s, waar uiteindelijk Arcade Fire, Feist en good old Joni Mitchell in de prijzen vielen), en overal viel het zusterpaar lovende woorden te beurt: van Rolling Stone tot 3voor12. Ook bij ons stroomde hun bitterzoete emopop met melancholische weerhaakjes menig hart en ziel binnen. "Back In Your Head" draait al wekenlang in high rotation op alle landelijke radiozenders en bleef meer dan 8 weken in de Afrekening hangen.

Dat beide zusjes lesbisch van aard zijn, had u wellicht al ergens opgevangen. En na het horen van The Con (vrij vertaald: De Bedrieger) weet u ook dat het tegenwoordig niet allemaal rozengeur en maneschijn is, ten huize Quin. Er viel blijkbaar heel wat ldvd te verwerken, want stukgelopen relaties en de daaraan gekoppelde gevoelens van hartzeer, wanhoop, woede én melancholie vormen de centrale thema’s van The Con. Verwacht echter geen dieptreurige break up-plaat à la Tangled Up In Blue of Sea Change, wel integendeel. De nooit wegdeinende smart wordt steevast geserveerd met een vederlichte verpakking eromheen: frivole popdeuntjes, licht verteerbare gitaarriedels en fonkelende keyboardklanken. Die staan in fel contrast met de bluesy teksten en de weird aandoende gezangen van Sara (heliumstemmetje) en Tegan (iets zoetgevooisder). Het geheel situeert zich bijgevolg ergens tussen Nelly Furtado en Coco Rosie. Denk ook aan het heerlijke The DO.

Opener "I Was Married" duurt amper anderhalve minuut en is dan ook slechts een sfeerscheppende inleiding op wat komen moet: het met wrok doorspekte "Relief Next To Me" ("I promise this, I won’t go my whole life telling you I don’t need") en het tegen een gigantische keyboardmuur aanleunende titelnummer: een ruwe registratie van een wanhopige afscheidsdiscussie tussen twee (ex-)geliefden. "Are You Ten Years Ago" vervolgens doet erg aan de geezer rap van The Streets denken, en ook al hoor je het nummer minstens drie keer daags op de radio, als "Back In Your Head" passeert, geven wij de volumeknop steevast een fikse ruk naar rechts.

"Soil Soil" daarentegen is een smartelijke pianosleper ("I feel like a fool so I’m going to stop troubling you"), "Burn Your Life Down" het soort song waarvan wij hopen dat het ooit eens door Elvis Costello gecoverd wordt en Sappho, stuur ons in ballingschap naar Lesbos als het hartverscheurende "Nineteen" ("I felt you in my legs before I even met you…I feel you in my heart and I don’t even know you") uw gevoelige snaren niét raakt. "Like O, Like H", een kreet om hulp waar zelfs de stoerste macho onmogelijk aan kan weerstaan, is het laatste hoogtepunt.

Ook al druipt het zelfmedelijden en de pathetische retoriek er bij momenten in liters van af, en blijft de plaat niet tot het uiterste eind even boeiend, The Con is een verdomd verslavend plaatje dat ons net op het juiste moment bereikt: nu de eerste zomerprik ons grijze landje aandoet. Stel je hart open, en laat Tegan and Sara er hun signatuur in kerven. En dan nu: vollen bak Monster Magnet. James, de whisky!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 − negen =