Merz :: Moi et mon camion

Het aantal plaatsen waar hij al gewoond heeft, is bij wijze van spreken groter dan het aantal nummers dat hij geschreven heeft. Maar op zijn derde, meest complete en consistente plaat tot dusver, lijkt de rusteloze Conrad Lambert aka Merz muzikaal wél een warme thuis gevonden te hebben. De plaat zelf is de perfecte soundtrack bij een prachtige nachtelijke autorit. Volgt u mee.

Maar voor we instappen, even zeggen wie achter het stuur zit. Een kleine drie jaar geleden was het zwaarmoedige, met folk en elektronica experimenterende Loveheart een verrassing na een doodse stilte van zes jaar. Lambert is zelf ook geschrokken van die lange queeste die eigenlijk alleen maar heeft geleid tot die bitter intense — en volgens hem veel te persoonlijke — plaat waarop hij zelf moest toegeven dat hij ook geen zinnig antwoord kon bedenken op vragen als "waar naartoe" en "waarom". Maar wie daar wél een bondig antwoord op kan geven, benijden wij eigenlijk evenmin.

Lambert klinkt nu veel beheerster, soberder. In plaats van in zijn hoofd te kijken, tuurt hij nu rondom zich, terwijl hij de mooiste melodieën die hij onderweg tegenkomt, oppikt en laat klinken zoals ze bedoeld zijn, zonder meer. Deze plaat is weer een relaas van Merz’ zwerftochten en verhuizingen, maar de naald van zijn muzikale kompas geeft nu één windrichting aan, wat een gefocuste, natuurlijke en grotendeels op piano en gitaar drijvende plaat oplevert. De song, niet de sound staat centraal.

De autorit begint met "Eviction Song" dat aftrapt met het geluid van de vrachtwagen van de verhuisfirma waarop hij al vaak een beroep heeft gedaan en waarvan de firmanaam het tot titel van deze plaat heeft geschopt. Merz verwelkomt je met een mooi, akoestisch gitaartje als een vriendelijke chauffeur die zijn portier opengooit en je een prachtige rit belooft. Hij komt zijn beloftes na: het rustige "Call Me" doet met een oorstrelende samenzang aan het einde de avond zacht vallen alsof iemand boven je hoofd met waterverf de perfecte schoonheid in een schilderij probeert en, ja, eigenlijk weet te vatten.

"Shun (Sad Eyed Days)" is het meest weerbarstige nummer van de plaat, waarbij je even op een drukke ring rond een grote, industriële metropool lijkt te rijden. De synths aan het einde doorbreken de opgebouwde rust als het geclaxonneer van een geïrriteerde vrachtwagenchauffeur die we al wegdromend in de wagen niet hadden opgemerkt. "Silver Moon Ladders" is het breekbaarste, en misschien wel mooiste wat Merz ooit al op plaat heeft gezet en kan zelfs de Boomsesteenweg 's avonds laat omtoveren in een met diamanten bezet halssnoer rond de nek van ons land.

En dat mooiste niveau dat Merz ooit gehaald heeft, zet hij krachtdadig verder in "Presume Too Much", de eerste echte keer dat we mogen hopen een nummer van hem op de radio te horen — toch nemen we nu het risico niet en laten we Moi et Mon Camion rustig de koers bepalen op onze autoradio. Een perfectere up-tempo popsong als "Lucky Adem" heeft Lambert nog niet geschreven, al noemt hij de song zelf een "pitiful tune" en bezingt hij zichzelf als een "pitiful fool" — ach, al wat hij zegt zijn we vaak zelf. Het verstillend en verkillend mooie "Cover Me" weeft een tapijt van nevel rond de bomen van de Ardennen des nachts rond de E411, maar ontwortelt hen twee minuten later wel bijna met een snedige uitbarsting die we op deze plaat niet meer hadden verwacht.

"No Bells Left To Chime" en slotnummer "The First & Last Waltz" ten slotte zijn uiterst kale (het meest uitgebeende dat Merz al op plaat heeft gezet), akoestische en zeer pakkende songs die perfect je mood vatten wanneer je beseft dat de rit bijna ten einde is en de steeds feller verlichte straten je weer naar huis leiden Vijf minuten later ben je weer thuis, al weet je dat nooit met Merz in je buurt.

In ieder geval, het loopt hier tegen elven aan als ondergetekende deze laatste zinnen aan het schrijven is. Zo meteen nog zo’n autoritje voor het slapengaan, Moi Et Mon Camion in de cd-speler, dat spreekt. Wie rijdt er mee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 14 =