Centro-Matic + South San Gabriel :: Dual Hawks

Na de release van Centro-Matics South San Gabriel Songs/Music in 2000 splitste frontman Will Johnson zichzelf als het ware in twee. Naast de stevigere nummers van Centro-Matic eist sindsdien ook een gevoeligere Johnson zijn plaats op in de muziekwereld en dat onder de naam South San Gabriel.

Tot op de dag van vandaag leidden de bands een apart bestaan met onafhankelijke shows en releases. De afstand was echter nooit groot. Aan elkaar gebonden door de navelstreng van Johnsons gebroken stem en een gelijkaardige muzikale invulling waarin gitaren en drums de bovenhand nemen, wordt SSG wel eens verweten de tragere versie van haar moederschoot te zijn. Of omgekeerd: CM is SSG maar met het volume wat hoger.

Op Dual Hawks vervalt Centro-Matic hier en daar alleszins in dat patroon. Nummers als “Two Seats Gold Reserved” en “All Your Farewells”, die elektrische gitaren en distortions met Johnsons meest weemoedige stem proberen te combineren, kunnen echter niet boeien. Noch de dynamiek van CM, noch het meeslepende van SSG zijn hen eigen en dus blijven ze in het ijle zweven.

Andere nummers staan gelukkig wel met beide voeten op de grond. Zo is er het viriele “The Rat Patrol And DJs” dat met haar kalme bridge, een bescheiden losbarstend refrein en een gitaarsolo die het nummer de nodige ademruimte geeft de plaat aanstekelijk inzet. Bij deze zijn de criticasters dan ook meteen de mond gesnoerd.

Van eenzelfde niveau is “I, The Kite”, waarin Johnson de luisteraar al bij de eerste lettergreep weet in te palmen met een warm gevoel van opgewekte onschuld. Zelfs het handgeklap, dat al te vaak herinneringen aan jeugdkampen oproept, weet hier het nummer van dat extra beetje schwung te voorzien. Cachet te over ook op “24”, een aanstekelijk countrynummer met een pianodeuntje dat meermaals aan Ben Folds doet denken.

Aan dynamische, naar Wilco en The Flaming Lips refererende nummers dus geen gebrek op de eerste helft van Dual Hawks. Tussen alle distortions en drumpartijen door wordt de aandacht echter het meest getrokken door het wonderbaarlijk ingetogen “Counting The Stars”. De combinatie van akoestische gitaar en een verbazend helder bij stem zijnde Will Johnson is – zoals u ongetwijfeld al wist – goud waard. Puur en zonder enige artificiële ingreep weet het nummer te ontroeren.

Dat is best wel anders op de South San Gabriel-helft van het album. Hoewel die het in principe van de rustige nummers moet hebben, kan ze moeilijk ingetogen genoemd worden. Nooit eerder klonk SSG zo dramatisch en georkestreerd. Hier en daar weten de weemoedige strijkers te charmeren, zoals in de betoverend desolate “Emma Jane” of in “The Arc And The Cusp”, waar een apathische drum de verschillende geluidslagen – elektronica, piano, strijkers en houtblazers – als parels een voor een aan een snoer van gitaarakkoorden rijgt.

Vaak weegt de uitgebreide bezetting echter te zwaar door tegenover Johnson zelf. Zo begint “Kept On The Sly” behoorlijk bescheiden, met een subtiele cello die het nummer met wat extra warmte injecteert, maar nemen de strijkers al snel de overhand en komen ook zangharmonieën de kop opsteken, wat vooral een geforceerde indruk nalaat. Heel wat andere songs zijn in hetzelfde bedje ziek en dat kan op zijn minst jammer genoemd worden, aangezien elk nummer, zonder uitzondering, veelbelovend inzet.

Het idee van de ultieme hereniging van Will Johnsons gespleten persoonlijkheid was als een natte droom; niets minder werd er verwacht dan een geheel dat de som van beide delen probleemloos zou overstijgen. In zekere zin laat Dual Hawks ons dan ook wat op onze honger zitten: een geheel is ver te zoeken. Het lijkt zelfs eerder een demonstratie van de verschillende wegen die beide groepen bewandelen. Dat blijkt uiteindelijk echter niets om te betreuren, want hoewel het hier twee goede platen met enkele onmiskenbare pareltjes betreft, zouden we aan meer van hetzelfde misschien een indigestie overhouden.

Beide bands spelen op woensdag 16 april op het Domino-festival in de Brusselse AB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 − vier =