Motorpsycho :: Little Lucid Moments

Consternatie alom bij muziekliefhebbers toen drie jaar geleden bekend werd dat drummer Håkon Gebhardt het legendarische Motorpsycho verliet. Nadat Bent Sæther en Hans Magnus ’Snah’ Ryan, de twee overblijvende leden, de instrumenten voor Black Hole / Blank Canvas onder elkaar verdeeld hadden, werd de Nederlander Jacco van Rooij ingelijfd als livedrummer tijdens de bijhorende tour.

Voor zijn twaalfde album heeft de groep echter een beroep gedaan op Kenneth Kapstad (Gåte), die niet alleen de drumpartijen inspeelde maar ook aan twee van de vier nummers meegeschreven heeft. Met het vertrek van Gebhardt en de komst van Kapstad lijkt daarenboven een voorlopig einde gekomen te zijn aan Motorpsycho’s trip naar het land van The Beach Boys en Phil Spector.

Op Little Lucid Moments grijpt de groep immers terug naar het psychedelische stoner- en progrockgeweld dat op de eerste platen dominerend was. Waar Black Hole / Blank Canvas, ondanks zijn lichtvoetigere sprongetjes, al een stevige stap richting psychedelische rock was, laat deze plaat er nog weinig twijfel over bestaan. Geen wonder dus dat "Year Zero (A Damage Report)", de kortste track, nog steeds een flinke elf minuten in beslag neemt.

Met de titeltrack mag er evenwel meteen groots geopend worden: "Suite: Little Lucid Moments" slokt met zijn eenentwintig minuten immers een derde van het album op, ook al is de song dan in vier delen opgedeeld. Deel 1 "Lawned (Consciousness Causes Collapses)"geeft meteen van jetje met een pompend drumritme dat een vloeiende melodie ondersteunt. Het deel eindigt in een dromerige coda waarna met "A Hoof To The Head" opnieuw gerockt wordt.

"Hallucifuge (Hyperrealisticy Speaking)" mag het zweverige leeuwendeel voor zich nemen (bijna de helft van de song) maar schroomt evenmin om er de beuk in te zetten en zo aansluiting te vinden bij het eerste deel, waarna het akoestische "Sweet Oblivion/Perfect Sense" er een einde aan breit. Dat de vier stukken evenwel een eerder gratuite indeling vormen, maakt het nummer an sich wel duidelijk. Als een volleerde en lang uitgesponnen psychedelische (stoner)track vormt "Suite: Little Lucid Moments" immers een magistraal geheel dat zijn afzonderlijke delen overstijgt en alleen al daardoor zijn lengte rechtvaardigt.

Het rustig ontplooiende "Year Zero (A Damage Report)" bouwt de spanningsboog langzaam op door zijn dominerende melodielijn steeds verder in het rood te jagen tot de song tenslotte net niet ontploft en het allemaal van vooraf aan opnieuw lijkt te beginnen. Het nummer neemt evenwel een zachte wending en laat de sfeer een tijdje primeren alvorens zich een nieuwe "explosie" aandient en het geheel in een mix van psychedelische dromen en zeeën van geluid ondergaat.

Op "She Left On The Sun Ship Featuring Confusion Is Kjeks & (I Think I Feel Better Now…) wordt er schaamteloos gerockt. De nijdig afgebeten ritmes en melodieën krijgen uiteraard enkele uitgesponnen intermezzo’s te verwerken (noblesse oblige op deze plaat) maar het nummer weet zichzelf een tijdlang staande te houden, zelfs al krijgt het een typisch (haast eindeloos) progrockstaartje.

Afsluiter "The Alchemyst (A Discourse On Transmutation, Pennies Dropping & The Luminiferous Aether)" neemt er opnieuw zijn tijd voor: na een slordige drie minuten lijkt het nummer dan toch nog van start te gaan. De song vat het album perfect samen door een zacht kabbelend begin over te laten gaan in een dromerig middenstuk waarna een scheurende brok psychedelica met de nodige progrock geïnjecteerd wordt.

Na het overvolle Black Hole / Blank Canvas heeft Motorpsycho duidelijk zijn weg teruggevonden. Vier nummers worden er op net geen zestig minuten doorgejaagd en net zoals in de vroegere hoogdagen mogen psychedelische stoner- en progrock minutenlang met elkaar in de clinch gaan. Hier en daar valt de vergelijking met Yes, The Grateful Dead of King Crimson maar Little Lucid Moments blijft vooral een Motorpsycho-album, eentje dat bovendien ingespeeld is door een volwaardige band.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 − zeven =