Helen Fitzgerald :: Kleine meisjes

Kleine meisjes worden groot en ruilen de poppen waar ze ooit mee speelden in voor jongens/mannen. Maar de dromen die ze hadden, blijven net zoals de beloftes. Om voor elkaar te zorgen bijvoorbeeld, in weerwil van al wat er gebeurt.

Krissie en Sarah zijn jeugdvriendinnen, van jongs af aan klitten ze samen en deden ze alles samen. Zonder Krissie zou Sarah zelfs nooit haar man Kyle leren kennen hebben. Maar het huwelijk van Sarah en Kyle staat op springen: de succesvolle arts Kyle voelt zich immers gevangen in een steeds liefdelozer huwelijk terwijl hun onvermogen om een kind te krijgen Sarah’s leven steeds meer beheerst.

En dan raakt Krissie na een schimmige one night stand in de toiletten van een discotheek zwanger. Als een jonge alleenstaande moeder wordt ze gedwongen haar wilde leven van voorheen om te gooien, maar ondanks alle pogingen slaagt ze er maar niet in dat leven in de plooi te krijgen. Uiteraard is Sarah stikjaloers maar tezelfdertijd kan ze niet aanzien hoe haar vriendin steeds verder in een postnatale depressie wegzinkt en haar kind in de steek dreigt te laten.

Een wandeltocht lijkt uitkomst te bieden, Krissie krijgt een adempauze en Kyle en Sarah kunnen aan hun huwelijk werken. Maar niets loopt zoals gepland. Kyle en Krissie herontdekken niet alleen hun oude vriendschap maar voelen zich ook steeds meer tot elkaar aangetrokken. Uiteindelijk belanden ze samen in bed maar wanneer Sarah hen betrapt, neemt het verhaal een onverwachte wending. Zij is immers bereid Kyle in te ruilen voor Krissies pasgeboren zoon.

In de schermutseling die volgt, doodt Krissie per ongeluk haar beste vriendin. Ze verbergt het lichaam en probeert de waarheid voor iedereen (inclusief Kyle) verborgen te houden. En omdat een ongeluk nu eenmaal nooit alleen komt, verschijnt ook Matt weer op het toneel. Matt, een oude studievriend van Kyle, is al jaren smoorverliefd op Krissie. Matt is echter ook een veroordeelde misdadiger die enkele jaren geleden zonder schijnbare aanwijzing een oudere man met een ijzeren staaf te lijf is gegaan. Terwijl Matt en Krissie bijpraten, ontwaakt Sarah echter, zwaargewond en in de steek gelaten door haar man en beste vriendin zint ze op wraak.

Kleine Meisjes is een verbazingwekkend vlot geschreven verhaal dat leest als een trein. Hoewel de achterflap al de helft van het verhaal weg lijkt te geven, is de schijndood van Sarah niet meer dan de aanzet tot een hele reeks gebeurtenissen die al veel eerder in gang gezet waren. Naarmate het verhaal vordert, worden de drijfveren van de personages steeds duidelijker en valt zowel het gedrag van Sarah als dat van Krissie steeds beter te duiden.

Een grootse roman tjokvol psychologische doorzichten is Kleine Meisjes uiteraard niet geworden. Fitzgerald wil in de eerste plaats een spannend verhaal vertellen zonder daarbij de diepgang van haar personages te moeten reduceren tot bordkarton. Het boek incorporeert elementen uit de thriller, de psychologische roman en de chicklit tot een knap geheel. Kleine Meisjes is zeker niet alleen voor vrouwen, al dan niet met een kinderwens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − 2 =