Jan van der Plas en Tijs Vastesaeger :: De Muzikantengids

“Laad je wagen vol, rijd naar een jeugdhuis en zeg dat een Jakke, Joris of Piet jullie gevraagd had om te spelen. Dat werkt altijd.” Aan optredens geraken was volgens de Belgische pretpunkers Belgian Asociality duidelijk een fluitje van een cent. Maar in het nieuwe millennium is dat allemaal niet meer zo simpel.

De muziekwereld verkeert volgens doemdenkers in een crisis terwijl optimisten geloven dat, onder meer dankzij de nieuwe multimedia, de mogelijkheden nog nooit zo groot waren. De waarheid ligt zoals steeds ergens in het midden, maar dat helpt een beginnende groep nog steeds geen zier vooruit. Er mag bijvoorbeeld wel een pak meer informatie terug te vinden zijn dankzij het internet, dat betekent nog steeds niet dat die informatie waardevol is, laat staan geschikt.

In Vlaanderen wil Poppunt daar al een klein decennium lang verandering in brengen. Naast het magazine zal vooral de muzikantendag (jaarlijks in de AB) en de demopoll (in samenwerking met Studio Brussel) bij menigeen een belletje doen rinkelen. Maar Poppunt doet veel meer; zo is de organisatie een niet te onderschatten contact- en tussenpersoon in de muziekwereld voor menig beginnend groepje. Bij Poppunt kan men dan ook nog steeds terecht voor allerlei advies en zijn er handige boekjes rond specifieke (muziek)thema’s te verkrijgen.

Tijs Vastesaeger, verantwoordelijk voor alle antwoorden op vragen van bands, heeft nu de handen in elkaar geslagen met Jan van der Plas (Rockacademie) voor een Vlaamse versie van De Muzikantengids. In Nederland is het boek al langer een begrip maar omdat Van der Plas vooral de Nederlandse situatie kent, was het niet meer dan logisch dat Vastesaeger hem de nodige input zou verschaffen over het reilen en zeilen in de Vlaamse muziekwereld.

Met de ondertitel “alles wat je moet weten over de muziekwereld” schept de gids hoge verwachtingen en het moet gezegd worden dat die ook zo goed als volledig ingelost worden. De eerste hoofdstukken over het samenstellen van een band en het aankopen van muziekinstrumenten lijken weliswaar overbodig (de doorsnee lezer zal vast wel al eens samengespeeld hebben en een instrument bezitten), toch kan het geen kwaad om ook hier nog eens de puntjes op de i te zetten.

De auteurs vertrekken namelijk steevast vanuit het idee dat de lezer niets weet, en leggen alle onderwerpen (van optredens tot promotie en opnames) in heldere bewoordingen en in een duidelijke taal uit. Het maakt van de gids geen stilistisch hoogstandje maar wel een grondig naslagwerk dat in zijn algemenere delen een uitstekende handleiding of geheugensteun vormt. Tenslotte komt er bij het “in een bandje spelen” veel meer kijken dan louter (samen)spelen of optreden, en wordt er altijd wel iets over het hoofd gezien.

De Muzikantengids is met andere woorden een uitstekend naslagwerk geworden dat in de boekenkast van elke (aspirant-)muzikant thuishoort. Alle belangrijke facetten, gaande van optreden tot opnemen en albums uitbrengen, komen aan bod en worden zonder al te veel poeha voorgesteld. Een handleiding voor instant succes staat er niet in, maar wie een beetje intelligent leest, haalt hier wel de broodnodige informatie uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 4 =