Cloudland Canyon :: Silver Tongued Sisyphus

Wie een zilveren tong heeft, is vaak een gladjanus of praatjesmaker. Iemand die zijn weg met woorden kent maar niet noodzakelijk te vertrouwen is. Iemand zoals de mythische koning Sisyphus die een zware prijs betaalde voor zijn mooie woorden en loze beloften.

Het Duitse duo Cloudland Canyon (Simon Wojan en Kip Ulhorn) brengt op deze e.p. een vreemde hommage aan de verdoemde Corinthische heerser. De groep debuteerde in 2006 met Requiems Der Natur 2002-2004, een vreemde mix van krautrock, tapeloops, experimentele elektronica en psychedelica. De jaren zeventig waren dan ook de voornaamste en enige vaststaande invloed binnen het soms chaotisch vreemde maar bovenal intrigerende geheel.

Op de e.p. Silver Tongued Sisyphus is duidelijk te horen hoe de groep zijn eigen geluid verder uitgepuurd heeft tot een zuiverder, dwingender geheel. De titeltrack ontspint zich geleidelijk aan tot een knappe electrotrack waarbij de vele (retro-)futuristische geluiden duidelijk hinten naar een positief toekomstbeeld dat in meer onschuldige tijden opgang maakte. Na een viertal minuten komt het krautrockkarakter ten volle om de hoek kijken dankzij een ritmische drum en Duitstalig gezang. De electroklanken krijgen de steun van enkele psychedelische gitaren en een pompende baslijn.

"Dambala", een slang uit het Voodoogeloof die mensen kan bezitten, klinkt onrustiger. Hier is geen welsprekendheid aan het woord maar wel een primitief geloof dat zijn ratjetoe van religies en rituelen muzikaal in wil kleuren. Krakende en donderende klanken voltrekken een duistere rite de passage die in verlossing wil eindigen. Halverwege het nummer breekt de zon door en krijgt het ritueel een positieve wending. De trance is evenwel niet voorbij maar wil louter aantonen hoezeer beide helften (goed/kwaad en duister/licht) samen horen.

In 2008 plant de groep een tweede volwaardige release op Kranky, in afwachting daarvan kan de liefhebber zichzelf dertig jaar terugflitsen in de tijd met deze e.p. die alleen maar het beste doet vermoeden voor de toekomst. Niet elke zilveren tong is ongeloofwaardig, maar oordeel daar vooral zelf over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × twee =