Korn :: Untitled

Het moet waarlijk vreselijk zijn om te spelen bij Korn. Kort nadat de groep metal maatschappelijk aanvaardbaar maakte en een nieuw genre mee hielp creëren, zag de band zich genoodzaakt mee te surfen op de hype die door mindere imitatoren in het leven werd geroepen. De groepsleden van Korn mochten dan wel in zowat alle disciplines hun opvolgers in de schaduw zetten, door de buitenstaander werden ze slechts zelden met meer dan minachting bekeken.

Het is dan ook des te pijnlijker dat zelfs in het metalmilieu een mens zich al overvloedig moet hebben gelaafd aan de bron van de zelfverzekerdheid alvorens hij zich durft te uiten: Korn en Life Is Peachy, ja, die worden nog aanvaard. Maar kom niet af met Follow The Leader of (jandorie) Untouchables als u de volgende maanden liever niet op de bank doorbrengt terwijl u veren van tussen de tenen plukt . En dan hebben we het nog niet eens over See You On The Other Side.

En dus is Korn tegenwoordig een schizofreen gegeven dat nergens echt respect vindt. Ooit — en we kunnen zelfs duiden wanneer precies, namelijk twee jaar geleden — werd dan maar besloten dat Korn een volwassen band moest worden. Of het de leden zelf waren die dat vonden, of hun platenbonzen, dat laten we in het midden. Neen, Korn moest en zou opnieuw gerespecteerd worden, en daarvoor moest de groep wat meer artsy worden. Want dat is geloofwaardig.

In de plaats van de lompe oerriffs kwam een probeerseltje dat wel zocht maar niet echt vond en dus maar van alles door elkaar klutste, zonder echt succes. Als kers op de taart gooide Virgin, om de extreme make-over te benadrukken, nog een hopeloos nodeloos akoestisch album op de markt. Het raakt ons werkelijk in het hart u allen te moeten meedelen dat de vrees die we toen al uitten grotendeels uitgekomen is: ook deze Untitled is zo leeg als een ballon waar een forse breinaald in zit.

De muziek die op dit album staat, is waarlijk even onbetekenend als de titel van de plaat. Als ze al opvalt is het door het totale gebrek aan inspiratie: de leuke vondsten zijn op één vinger te tellen en bijblijven doet al helemaal niets. “Starting Over” heeft dan wel een onmiskenbaar hitpotentieel, zelfs dat nummer gooit na twee minuten de handdoek al in de ring. Het grootste euvel zijn de generische, geprogrammeerde beats die het album van begin tot einde monotoon kleuren. Deze Korn maakt ondraaglijk saaie (op het hilarisch slechte for old time’s sake-brugje op “Ever Be” na) en emotieloze plastieken popmuziek en draait daar af en toe een overstuurd gitaartje door, overgoten met een janboel aan pianoriedeltjes-for-dummies.

Dat Korn daarbij nog eens besloten moet hebben dat het de klus niet op zijn eentje kon klaren, en dus nog maar eens de schrijfmachine van The Matrix heeft ingehuurd, tart gewoonweg alle verbeelding. Dat men zelfs met twee teams niet verder raakte dan dit schijfje, volgegooid met pseudo-industriële muzak die Trent Reznor niet eens in z’n caviakot zou laten afspelen als hij ervoor betaald werd (sinds de opkomst van Gaia lacht men niet meer met dat soort ongein), is gewoon te gek om los te lopen. Drummer Silveria kon er niet mee lachen en is intussen, in de voetsporen van Brian Welch, voor onbepaalde tijd op vakantie (lees: feitelijk opgestapt). Hij is een verstandige man.

Als dit baarlijke onding al enige bestaansrecht heeft, dan is het als casestudy. Er wordt vaak beweerd dat de rijkdom in de wereld onevenredig verdeeld is. In dat licht is het volstrekt absurd te beseffen dat ettelijke tonnen metaal werden gestopt in het vervaardigen van de dragers waar Untitled op is geperst, terwijl zelfs in het rijke Westen tal van sukkelaars des nachts hun hachje wagen op zoek naar wat koperdraad in onbewaakte stations en elders (verdorie levensbelangrijke) riooldeksels van de weg gehaald en gesmolten worden om toch maar wat metaal te hebben voor schietijzertjes en wat weet men nog meer. Vandaar onze oproep: stuur nu uw exemplaar van Untitled naar de derde wereld en maak deze planeet weer even een betere plaats. Voor elk van ons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − vijf =