You Say Party! We Say Die! :: Lose All Time

In het rijtje van absurde en lichtjes belachelijke groepsnamen staat naast Clap Your Hands Say Yeah en !!! nu ook You Say Party! We Say Die! Toch dekt die naam de lading perfect: YSPWSD is een knettergek retro new wave-collectief dat op zijn tweede langspeler Lose All Time opnieuw mikt op de onderheupen van de neopunker in iedere puber.

De vijf Canadezen van YSPWSD noemen hun aanstekelijke new wave/punkmix, ontleend aan !!! en Pretty Girls Make Graves, zelf dance-punk. Het genre lijkt vaak gedragen door ultrahippe tienermeisjes die de slome synthesizers uit de new wave weer nieuw leven inblazen met strakke overdrive-gitaren en snelle drums. En ook YSPWSD heeft, net als Controller.controller, CSS en Be Your Own Pet, met Becky Ninkovic een kekke jonkvrouw in de rangen die op het podium exuberant genoeg is om de groep van de middelmatigheid te redden.

Op zijn eerste, Hit The Floor uit 2005, had YSPWSD al iets weg van Yeah Yeah Yeahs op speed, en op Lose All Time is het weer van dattum. De plaat opent veelbelovend met het hyperkinetische "Five Year Plan" en ook "Downtown Mayors Goodnight, Alley Kids Rule" en "You’re Almost There" zijn ideale zaterdagavondtracks voor iedere ontluikende rocker. Denk aan de muziek die Blondie zou maken, mocht ze anno 2007 nog een jonge deerne van twintig zijn.

Hoogtepunten zijn de catchy single "Monster" en het op een guitige roffel gestoelde "Quiet World", songs die duidelijk meer oor voor melodie en dynamiek hebben dan de rest van de plaat. Verder gaat Lose All Time vooral door op hetzelfde elan van debuut Hit The Floor. Mocht het jeugdige enthousiasme van toen op hun tweede overal overeind blijven, dan had YSPWSD opnieuw een sterke plaat, maar helaas blijft Lose All Time na enkele luisterbeurten dunnetjes op het trommelvlies liggen.

"Giant Hands" wordt nog gezongen met de branie van Siouxsie and The Banshees, maar daar tegenover staan het povere refrein ("Be My Friend Yeah Yeah" schijnbaar in endless repeat gescandeerd) van "Teenage Hit Wonder" en "Dancefloor Destroyer", een overbodige ballad die al helemaal niet beklijft. Ook "Moon", "Poison" en "Like I Give A Care" voegen, hoewel ze op momenten puik van links naar rechts beuken, niks bijzonders toe aan deze plaat.

Het genre van de dance-punk is zich nu al gretig aan het herhalen en YSPWSD mikt met nummers als "Monster" duidelijk hoger dan een vlugge hype als CSS, maar slaagt er (nog) niet in de intensiteit van hun meest dansbare tracks vast te houden.Lose All Time is de ideale soundtrack voor zaterdagavond, maar YSPWSD heeft nog een lange weg af te leggen om de rest van de week te domineren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vijf =