Great Lake Swimmers :: Ongiara

Het is al lang geen geheim meer dat de gemiddelde Amerikaan graag eens lacht met alles wat Canadees is. Onder meer South Park en Michael Moore toonden ons de afgelopen jaren maar al te graag dat Canada door een bende mietjes bevolkt wordt en dat er nog een zekere make love, not war-mentaliteit ronddwarrelt.

Dat laatste per se als iets negatiefs propageren is misschien wat voorbarig. Naïef, ja; stoer, allerminst; maar het land daarom meteen afschrijven zou zonde zijn, zeker als de boodschap wordt overgebracht door Tony Dekker en zijn kompanen, samen Great Lake Swimmers. Sinds het debuutalbum Great Lake Swimmers uit 2003 beschikt de band over een zekere esoterische kwaliteit. De combinatie van Dekkers bezwerende stem en de bovenal kalmerende begeleiding leidt er meermaals toe dat onze gedachten spontaan afdwalen richting aromatherapie. Als het resultaat niet zo onnoemelijk mooi was, dan zouden we er heimelijk om lachen.

Op het nieuwe album Ongiara, nostalgisch genoemd naar het schip dat de band naar zijn eerste opnames op Toronto Island bracht, wordt dat sixtiesgevoel wat extra kracht bijgezet door allerlei mens- en natuurlievende boodschappen. Verwijzingen naar het Canadese landschap, de relatie tussen mens en natuur en de kringloop van het leven kunnen al eens op de zenuwen gaan werken, ware het niet dat Great Lake Swimmers er ditmaal een draai aan geeft. Weg met dat overmatig bezwerende geluid en welkom aan een niet mis te verstaan country-invloedje dat het geheel van zijn ietwat therapeutische ondertoon ontdoet. Op het vorige album Bodies And Minds werd al een gooi gedaan naar een succesvolle integratie van alt. country, maar nu pas wordt dat geperfectioneerd. Een perfect voorbeeld daarvan is het opgewekte, door de banjo gedragen openingsnummer "Your Rocky Spine", al kan ook "Catcher Song" in deze categorie tellen.

Maar overdrijven doen ze niet. Subtiliteit is hier het kernwoord, maar dan wel met een niet te overziene impact. "Where In The World Are You" bijvoorbeeld had in de strofes niet misstaan op het debuutalbum, maar het aanzwellende, doch bescheiden geluid van de strijkers naar het refrein toe zorgt voor een nog aangrijpender nummer dan we reeds van Great Lake Swimmers gewoon waren. De groepsleden wijken niet af van hun pad, maar breiden het uit, en — om het in esoterische termen uit te drukken — overstijgen zo zichzelf.

Great Lake Swimmers speelt op 19 april in de 4AD in Diksmuide, op 3 mei in het STUK te Leuven en op 7 mei in de AB-Box in Brussel..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 13 =