Ganges 1 (Huizenga)

De laatste maanden kent de Ignatz-collectie van uitgeverij Oog & Blik een gestage groei. Naast bekende namen als Lorenzo Mattotti (Chimera) biedt deze collectie ook ruimte aan jong talent. Kevin Huizenga is de jongste aanwinst en met het eerste deel van Ganges maakt hij meteen een geslaagde entree.

Glenn Ganges is het hoofdpersonage uit het merendeel van Huizenga’s verhalen. Deze Amerikaan met Nederlandse roots heeft tijdens de afgelopen jaren in de Verenigde Staten een opmerkelijk traject afgelegd. Reeds op jonge leeftijd publiceerde hij zelf de comic Supermonster, waarin hij zijn verstilde en beschouwende verhalen kwijt kon. De Amerikaanse critici waren toen al weg van hem, en het duurde dan ook niet lang vooraleer uitgeverijen als Drawn & Quarterly en Fantagraphics hem opnamen in hun fonds. In de Verenigde Staten wordt hij nu al enkele jaren tot de meest veelbelovende jonge stripauteurs gerekend.

Bij Fantagraphics kwam Huizenga uiteindelijk terecht in de internationale Ignatz-collectie. In het eerste deel van Ganges maakt nu ook het Nederlandstalige publiek kennis met zijn typische manier van vertellen. Rustig maar weloverwogen volgen we een dag uit het alledaagse leven van Glenn en zijn vrouw Wendy. Via inventieve beeldtaal lukt het Huizenga om de innerlijke twijfels van zijn hoofdpersonage visueel uit te beelden. Hij deelt zijn verhaal mooi op in verschillende kortere delen die elk op zich ook weer een afgerond geheel vormen. Avontuurlijke stripliefhebbers met een zwak voor de poëtische stripverhalen van Baudoin of Dupuy & Berberian zullen ook deze Ganges zeker kunnen pruimen.

Visueel lijkt Huizenga vaak schatplichtig aan de Europese vertegenwoordigers van de klare lijn zoals Hergé of Stanislas. Toch wisselt hij zijn klare personages af met erg gedetailleerde decortekeningen vol doorgedreven arceringen. Zijn tekeningen zullen de Europese striplezer dus zeker niet vreemd in de ogen lijken. De verhalen daarentegen zijn zeker geen spek voor ieders bek. Huizenga houdt van meanderende, rustige verhalen die meestal een heel alledaagse activiteit zoals een wandeling naar de bibliotheek als uitgangspunt hebben. Hij hangt aan die activiteiten dan steeds maar weer nieuwe beschouwingen op die heel wat lezers kunnen afschrikken. Gelukkig is Huizenga echter meer dan creatief genoeg in de uitwerking zodat we steeds opnieuw verrast kunnen worden.

Ganges vormt dus alweer een fijnzinnige aanvulling op de collectie Ignatz. De beperkte omvang van 32 bladzijden verhindert natuurlijk de nodige diepgang, maar laat ons toch hopen dat de volgende delen Huizenga’s polyvalentie nog meer in de verf kunnen zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 2 =