Reverend Beat-Man & The Church Of Herpes :: Your Favourite Position Is On Your Knees

Op de vraag wie er nog gekker is dan Reverend Beat-Man, hoeft u van ons in de nabije toekomst eventjes geen antwoord te verwachten. Het brein achter het éénmansrock-’n-rollproject kwam op het geflipte idee zijn hersenspinsels met die van The Church Of Herpes —een industrieel analoog elektrocombo uit Bern — te bundelen en de gevolgen zijn er naar, want met Your Favourite Position Is On Your Knees heeft de wereld er een rampzalig geniaal plaatje bij.

Wie een klein beetje met het werk van Reverend Beat-Man vertrouwd is, weet dat zijn muziek zeker niet voor iedereen toegankelijk is. In vergelijking met Reverend Beat-Man heeft Tom Waits immers een stem als een nachtegaal, al weigert de experimentele Zwitser dat als een belemmering voor zijn slopende zoektocht naar muzikale verruiming te zien. Die houding is al bij al een goede zaak, want een teveel aan muzikale correctheid zou een strontparel als Your Favourite Position Is On Your Knees alleen maar in de weg staan.

De plaat heeft het van bij de aftrap in zich om geschiedenis te maken. Reverend Beat-Man laat het publiek meteen met zijn ziekelijk stemmetje kennis maken, en dat door de plaat met een weinig diplomatische vraagzin als "Is is true that you cheat on me?" te openen. Daarbij klinkt Beat-Man als Satan himself en enkel iemand met een gezonde zin voor zelfmoord zou het overwegen om met "Ja" te antwoorden. Wie op dat moment toch nog moed overheeft, komt even later wel tot inkeer, wanneer Beat-Man onder begeleiding van een kerkorgel zijn "Seven Gates Of Hell" bezingt.

Dat Reverend Beat-Man het toch allemaal niet zó serieus meent, moet blijken uit zijn Elviscover "Blue Suede Shoes". Daarin krijgt de luisteraar de kans getuige te zijn van één van de meest opspraakmakende verkrachtingszaken sinds de zaak Tyson, en dat zonder dat Reverend Beat-Man er ook maar één gitaar hoeft bij te betrekken. Een vettige grap van dit kaliber kan wel tellen om iets minder serieus genomen te worden.

Nochtans maakt Reverend Beat-Man & The Church Of Herpes muzikaal gezien wel degelijk relevante muziek, want het tart werkelijk iedere verbeelding wat er op Your Favourite Position Is On Your Knees allemaal de revue passeert. Zin in een cocktail pure rock-’n-roll vermengd met een vleugje industriële electro waarvan het resultaat bij momenten naar folkachtige gospel neigt? Met "Prophecy" krijgt u de gelegenheid ervan te proeven.

Ofschoon de grenzen tussen de voornoemde genres op onvoorzichtige wijze met logge sloophamers worden afgetast en er toch nergens gitaren te bekennen zijn, klinkt de plaat echter vooral als pure rock-’n-roll. Dat Beat-Man die twee uitersten met elkaar weet te verzoenen, is lichtjes fantastisch. Het is een combinatie van stijlen die zelfs in de VSA — waar dergelijke experimentjes nochtans zeer goed vertegenwoordigd zijn — nog nooit tot soortgelijke resultaten heeft geleid.

De plaat sluit af met "Higher", een song waarin Reverend Beat-Man nog terminaler dan in de rest van zijn songs klinkt, en waarin constant luide kerkklokken als een ostinaat te horen zijn. Het heeft iets van een begrafenis en symboliseert op die manier het meest tragische aan Your Favourite Position Is On Your Knees: dat de samenwerking met The Church Of Herpes waarschijnlijk éénmalig is, en dat er dus wellicht geen vervolg komt. Maar dat zal ons er niet van weerhouden om tegen het eind van het jaar nog eens met een brede lach op ons gezicht aan Beat-Man terug te denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × vier =