Reverend Beat-Man :: Surreal Folk Blues Gospel Trash Vol. 1 + Vol. 2

Vorig jaar noemden wij Reverend Beat-Mans Your Favourite Position Is On Your Knees nog een rampzalig geniaal plaatje. Vandaag gaat de zelfverklaarde geestelijke met Surreal Folk Blues Gospel Trash iets milder te werk, maar in zijn waanzinnige rijk heeft dat natuurlijk weinig te betekenen.

Wie Reverend Beat-Man vraagt waarom Surreal Folk Blues Gospel Trash tegenover Your Favourite Position Is On Your Knees iets minder aangebrand klinkt, krijgt te horen dat zijn nieuwe tweeluik oorspronkelijk als een overgangsplaat tussen het eerder bluesachtige Get On Your Knees en Your Favourite Position Is On Your Knees bedoeld was. Op een chronologische tijdslijn klopt dat natuurlijk niet, maar wie het plaatje beluistert, merkt wel dat het geluid zich ergens tussen de twee albums in situeert: tot een bonte mengeling van trasherige rock-’n-roll, folk en industrial komt het nooit, maar Beat-Mans typische rockgeluid is in combinatie met een flinke scheut folk natuurlijk evenmin gemakkelijke kost.

Met "The Clown Of The Town" begint hij zijn plaat nochtans vrij sober: het nummer swingt, maar Beat-Mans stem klinkt voor een keer niet als een foltertuig. Het duurt tot "I Belong To You" voordat hij weer even scheef door de bocht gaat als in vroegere tijden. In "I’m Happy" begint hij bijvoorbeeld een preek waarvan het onheilspellende toontje erg haaks op de lichte titel van het nummer staat. En dat met een banjo en een bambooding als begeleidende instrumenten. Dat Beat-Mans muziek in een dergelijke mix niet als folk maar toch nog altijd als onvervalste rock-’n-roll klinkt, is zijn verdienste.

Beat-Man probeert net als op Your Favourite Position Is On Your Knees af en toe grappig uit de hoek te komen. Op zijn vorige plaat bracht hij met "Blue Suede Shoes" een aangebrande cover van Elvis, en hier hangt hij liever de clown uit met een nummer als "Jesus Christ Twist", waarin hij zijn favoriete SM-praktijken bezingt. Dat is op zich natuurlijk allemaal vrij leuk, ware het niet dat overdrijving kan schaden.

En dat is hier het geval. Met Surreal Folk Blues Gospel Trash verslikt Beat-Man zich meer dan met Your Favourite Position Is On Your Knees in te veel humor. Hij sluit het eerste deel bijvoorbeeld af met een veel te lange monoloog waarin hij de komiek in zichzelf naar boven haalt en in het tweede deel herhaalt hij dat nog een paar keer.

Dat leidt bijna tot de conclusie dat Surreal Folk Blues Gospel Trash tot één plaat herleid had kunnen worden, ware het niet dat er ook heel wat inventieve songs op het tweeluik prijken. Het is weliswaar mogelijk om met een bepaalde selectie van nummers een treffende compilatie te maken, maar in dat geval riskeert men toch weer wat goede ideeën van Beat-Man te missen. Want hoe je het ook draait of keert: het is wel degelijk een artiest met creativiteit en originaliteit tot in zijn kleinste teen. Dat leidt niet iedere keer tot meesterlijke nummers, maar het levert wel interessant luistervoer op.

Beat-Man is er met andere woorden nog maar eens — ondanks zijn vele belachelijke stunts — niet in geslaagd om ons aan zijn capaciteiten te laten twijfelen. Ergens lijkt hij zelfs een beetje op onze inheemse clown Luc de Vos, maar dan met dat verschil dat Beat-Man met humor uitpakt om zijn talent te relativeren in plaats van een gebrek aan inspiratie te willen verhullen. Dat er in beide gevallen onnodig energie wordt verspild, blijft uiteraard zonde.

http://www.voodoorhythm.com/reverend.html
http://www.voodoorhythm.com/reverend.html
Voodoo Rhythm

verwant

Lightning Beat-Man :: Wrestling Rock ’N Roll

De Zwitser Beat-Man heeft bij Voodoo Rhythm reeds heel...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in