Stuart A. Staples :: Leaving Songs

Het lijkt er minder en minder op dat er eerstdaags een nieuw Tindersticksalbum mag verwacht worden: nog geen jaar na zijn debuut, brengt frontman Stuart A. Staples een nieuw soloalbum uit. De vertrouwde ingetogen mix van chanson en blues blijft, de kwaliteit net zo goed.

"Dit album draait rond de teksten", kondigde Staples in januari al aan. Waar Lucky Dog Recordings 03-04 abstracter aanvoelde, gaat Leaving Songs weer om songs en verhalen. En daarvan staan er tien prachtexemplaren op dit album. Voor het eerst in lang keert de magie van de vroege Tindersticks-albums een beetje terug.

Zo is er al de geweldige opener "Goodbye Old Friends", dat ongedurig onderhuids zijn weg zoekt. Staples’ bariton jaagt rusteloos: "give me a match and I’ll reminisce over times when you were younger", terwijl trompetjes omfloerst vanuit de verte aanmoedigen. Meer jachtigheid volgt later met "Which Way The Wind", op de hielen gezeten door een wolk rustgevende strijkers. Door solo te gaan lijkt Staples een soort vuur terug te hebben gevonden.

Maar liefst twee duetten krijgen we op dit Leaving Songs. Zoals gewoonlijk wanneer Staples zijn stembanden rond die van een vrouw kronkelt, is het raak. Tweemaal zelfs. Maria McKee biedt de zachtmoedige zanger lief weerwerk in "This Road Is Long", helemaal in de roos is "That Leaving Feeling", waar Lhasa de Sela een heroptreden maakt na dat ook al geweldige "Sometimes It Hurts" ooit bij Tindersticks. Misschien moet Staples Ol’ Blue Eyes-gewijs maar eens een volledige plaat duetten opnemen.

Het gezapige "This Old Town" met zijn twang, "There Is A Path", het a capella rustpunt halverwege "Dance With An Old Man",… er staat werkelijk geen slecht nummer op deze plaat. Staples brengt op Leaving Songs niets nieuws, maar slijpt zijn bekende kunsten tot perfectie. Bij momenten steekt dit zijn beste werk naar de kroon.

Weg van de soulvolle en andere toetsen van het latere Tinderstickswerk grijpt Staples hier terug naar de essentie van het begin: zijn machtige stem, sterke songs en daar de perfecte arrangementen voor. Het resultaat is een dik half uur melancholische schoonheid en tristesse waar je je in verliest. Leaving Songs is een plaat die draaibeurt na draaibeurt groeit en almaar meer koestert en verwarmt. Bloed- en bloedmooi.

http://www.tindersticks.co.uk
http://www.tindersticks.co.uk
Beggars Banquet

verwant

Tindersticks

2 mei 2022Bozar, Brussel

Tindersticks :: Distractions

Een titel die 'afleidingen' spelt zou een mens op...

Tindersticks :: No Treasure But Hope

Een vluggertje. Van de eerste noten van No Treasure...

Tindersticks

11 juli 2019OLT Rivierenhof, Deurne

Stuart A. Staples en zijn Tindersticks lijken de aangenamere...

Tindersticks

11 juli 2019OLT Rivierenhof, Deurne

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in