Destruction Unit :: Self-Destruction Of A Man

De split van Lost Sounds liet vorig jaar heel eventjes een wrange nasmaak na. Ondertussen is Jay Reatard echter alweer even actief in het vervaardigen van apocalyptische pop. Dat doet hij met niemand minder dan zijn oude sidekicks Ryan Leather (The Wongs, Reatards, Digital Leather) en Alicja Trout (Lost Sounds, River City Tanlines, Black Sunday), om met Destruction Unit gewoon verder te gaan waar hij met Lost Sounds stopte. Het resultaat is een groep die nog smeriger, nog harder en nog minder gematigd klinkt.

Het smerige aan Self-Destruction Of A Man zit al in de hoes van de plaat. Die vertelt veel meer dan de titel zelf vertellen kan. Op de hoes staan vier spookjes, met in het midden een soort octopus die uit de aarde omhoog rijst. De vier spookjes hebben respectievelijk een keyboard in de handen, een hart op de romp en de woorden "Fear" en "Hate" op het voorhoofd, terwijl de octopus — met "Consume" op het voorhoofd — de centrale positie opeist. Wij zijn het de leden van Destruction Unit niet persoonlijk gaan vragen, maar wie de geschiedenis van Jay Reatard, Ryan Leather en Alicja Trout kent, weet dat die hoes op de een of andere manier een maatschappelijk ongenoegen vertolkt.

Het is al van bij het begin van de plaat duidelijk dat Destruction Unit de volwaardige opvolger van Lost Sounds is, ware het niet dat Alicja Trout zich in de rangen van Destruction Unit tot de keyboards beperkt en het zingen aan haar mannelijke collega’s overlaat. Die zingen eigenlijk evenmin maar blaffen zich gewoon een weg doorheen de plaat. Dat was ook al Reatards gewoonte bij Lost Sounds, maar daar mocht Trout met haar vocalen hier en daar toch nog voor een zachtere noot zorgen. Onder Destruction Unit draagt Trout echter de boerka, waardoor Reatard en Wong ongestoord hun gang kunnen gaan.

Die keuze heeft een zeer duidelijke stempel op Destruction Unit gedrukt. De opener "So Shattered" doet weliswaar aan het meest lawaaierige songmateriaal van Lost Sounds denken, maar wel met dat verschil dat het deze keer niet ophoudt bij die paar ontspoorde songs, en dat je nu een volledige plaat van de snedigste apocalyptische pop door je keel geramd krijgt. In dat opzicht is "Destruction Unit" wel degelijk de perfecte groepsnaam. Het is een naam waarbij wij automatisch aan kometen en meteoren denken en eigenlijk is dat wat Destruction Unit is: een log maar vuil conglomeraat, waarvan je niet tot in de kleinste details wilt weten wat er allemaal in zit.

Destruction Unit slaagt er met die giftige cocktail nochtans in een aantal zeer opvallende songs te maken. Zo bestaat er voor de soundtrack van de film Mad Max bijvoorbeeld geen betere score dan "Race Time": de hyperkinetische melodie en de nerveus tikkende klok passen zo in een apocalyptisch decor waarin vrijheidstrijders het in zelf ontworpen dragsters — tot de dood erop volgt — tegen elkaar opnemen, en daar kunnen zelfs de zelfverklaarde racerockers van Fu Manchu nog iets van opsteken. Of wat dacht u van "Cancer" dat met een onheilspellend kerkorgel opent, om de song met een ziekelijk stemmetje — dat in een outro van meer dan een halve minuut constant "Fuck You" roept — af te sluiten?

Het beste wordt echter voor de finale bewaard. Daarin bouwt de titelsong "Self-Destruction Of A Man" zeer langzaam en met opmerkelijk weinig lawaai op, waarna Ryan Leather halverwege het nummer plots al schreeuwend een hartverscheurende monoloog inzet. Daarbij doet Leather een beetje aan een mannelijke versie van Patti Smith denken, al moet je daar nog wel wat ritmisch geklop op metalen kisten, het geroezemoes van zatte mensen en het geluid van brekend glas op de achtergrond bij denken.

Als die cocktail u toch een beetje te veel van het goede lijkt, komt dat waarschijnlijk door het feit dat u gewoon een gevoelige maag hebt, en in dat geval heeft u natuurlijk overschot aan gelijk om Self-Destruction Of A Man links te laten liggen. Al de rest heeft echter geen geldig excuus en wij wensen hen bij deze een fijne, psychedelische trip toe. En dat zou eigenlijk geen enkel probleem mogen zijn, want Destruction Unit is volledig legaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + 6 =