Donkey Diesel :: Donkey Diesel’s Charm!

Schoenen uit, klompen aan! Het Antwerpse collectiefje Donkey Diesel speelt met polonaises en balkanmelodieën, met blues en walsjes, met country, volksdans en gospel. Donkey Diesel’s Charm! kruipt in je hoofd, rolt er een sigaret en komt er nooit meer uit.

Er is niet veel nodig om Donkey Diesel al sympathiek te vinden nog voor ze een nummer gespeeld hebben. Beginnende Belgische bands hebben bij ons sowieso al een streepje voor, zeker als ze compromisloos het gros van hun nummers gratis aanbieden op hun website. Donkey Diesel’s Charm! blijkt ook nog eens een live-album te zijn én is eerder al op vinyl verschenen. Hoedje af voor die frisse, onconventionele aanpak. De groep ontstond uit samengeborstelde restantjes van onder andere The Domino’s, Red Zebra en La Fille D’Ernest en telt Buni Lenski van DAAU in de rangen. Het was trouwens in het voorprogramma van DAAU dat Donkey Diesel op 10 december 2004 de Bourla in de fik zette. Dat optreden is nu vereeuwigd op Donkey Diesel’s Charm!.

"I can always smell trouble when it’s rising," zingt frontman Gunter Nagels in opener "Colour In The Blues". Spijkers met koppen, er is heel wat heerlijke trouble op komst. Opwindend en intrigerend, van bij de eerste noten zuigt Donkey Diesel zich vast aan het publiek/de luisteraar. "Colour In The Blues" is een intentieverklaring, beginnend met een opzwepend viooltje dat al snel met twee stoere blazers te maken krijgt. Daartussen krijgt de rauwe stem van Nagels alle vrijheid om meteen aan te stippen dat dit niet zomaar een support act wordt voor de goden van DAAU.

De verleiding om na die zwierige opener de pot meteen helemaal open te trekken moet erg groot zijn geweest, maar Donkey Diesel verbaast met "Fountain Of Fools", een melancholische, ingetogen song, aangepord door een jazzy gitaartje. Nagels kruipt in de huid van Tom Waits, en na amper twee nummers en acht minuten heeft de band een volledige cirkel van emoties achter de rug. Ze spelen met evenveel lef als overgave en geven zelfs songs met belachelijke titels als "Angel On The Balcony" en "The Course Of A Nightingale" een onweerstaanbaar kantje. "Matonge Lullaby" smeert een glimlach op het gezicht van iedereen die ooit in de Brusselse Matonge is geweest. Het nummer is zoals de wijk zelf: meeslepend, levendig en complex.

Ongeveer halfweg geeft "Rose Should Know", een feel-good tussendoortje, de aftrap voor de sterkste tien minuten van de plaat. Gregor Engelen moet vlak voor "A Punk (In The Army Of The Lord)" een fles tequila soldaat hebben gemaakt, zo wild gaat hij tekeer. Gospel zoals je het nog nooit gehoord hebt, even lieflijk als rebels. "I wear a smile most people can’t afford/It keeps me warm ’n’ dry ’n’ it didn’t cost me a dime/I went and took it from a five year old!" Het smakelijke leedvermaak waarmee Engelen die laatste zin afvuurt, belichaamt het hele nummer. "Midnight Jailfest" neemt daarna moeiteloos de energie van zijn voorganger over. Weggelopen uit een Amerikaanse gevangenis tijdens de jaren dertig bezingt de band een van de meest nijpende problemen op de agenda van minster van justitie Onkelinckx: "There’s no more room at the jailhouse tonight". Het publiek is ondertussen helemaal mee. Van het in politiegeweld gedrenkte begin tot het schandalig losgeslagen einde, we zouden zo mee blinkende knopen afrukken en lauw bier in een kepie achterover kappen. "Gonna die for glory and live to tell."

Als DAAU het laatste nummer mee komt spelen is het einde aangebroken, en na de bisnummers is er maar één uitweg: op play drukken en alles opnieuw beluisteren, in elk nummer nieuwe dingen ontdekken en uiteindelijk nog meer verknocht geraken. De kwaliteit is niet je dat en de band speelt verre van perfect, maar Donkey Diesel’s Charm! doet veel meer dan charmeren. Dit is wereldse Europeana, dit is collectief volksdansen, dit is elkaar een pint trakteren in een rokerige kelder. Het zal misschien een beetje zoeken zijn, zowel naar de plaat als naar een live-optreden, maar geloof ons vrij: the Lord zal het u lonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × vier =