Miss Alex White And The Red Orchestra :: Miss Alex White And The Red Orchestra

Iemand die Ike & Tina Turner vandaag nog mist? Dat is nochtans nergens voor nodig. Met Miss Alex White heeft In The Red nu ook wat soelaas voor dat brokje nostalgie in huis. Al is het verhaal van Miss Alex White wel wat tragischer: het meisje is slechts negentien, maar moest vorig jaar al afscheid nemen van haar sidekick Chris Playboy, die in een tragisch auto-ongeluk om het leven kwam.

Het zou een zeer spijtige zaak geweest zijn als Chris Playboys plotse overlijden ook het einde van Alex’ muzikale loopbaan had ingeluid. Een geluk dat de Detroit scene zo hecht aan elkaar hangt. Daarom voorzien de technisch werkloze Clone Defects — die zanger Timmy Vulgar wegens artistieke redenen (Human Eye) moesten laten gaan — Miss Alex White tegenwoordig van stevig gitaarwerk en trachten ze haar carrière een nieuwe kans te geven.

Dat de Clone Defects dat onder de naam The Red Orchestra doen, is wellicht omdat het stelletje varkens zich in het bijzijn van een dame nog wel redelijk goed weet te gedragen. Van brekend glas of misselijk makende kotsgeluiden ontbreekt op Miss Alex White And The Red Orchestra elk spoor en ook de gitaren klinken naar Clone Defectsnormen een heel stuk minder smerig.

Dat de Clone Defects toch nog niet alle wilde haren hebben verloren, mag blijken uit songs als "Chainsaw" en "Movies". In die liedjes klinken de gitaren van Wes en Fast Eddie zelfs als roterende kettingzagen. De zanglijnen van Miss Alex White, die vaak erg naar PJ Harvey en Patti Smith neigen, maken de songs er niet minder vettig op.

Songs als "On Time" en "Out Of Style" bewijzen dat die aanpak ook in tragere songs kan werken. In "Out Of Style" worden die zanglijnen zelfs benut om vijf minuten lang spanning op te bouwen, zonder toch ooit echt aan die anticipatie toe te geven, wat het nummer een extra sexy tintje geeft.

Toch is het niet correct Miss Alex White teveel met PJ Harvey en Patti Smith te vergelijken. Temeer daar zij na slechts negentien levensjaren toch al over een heuse met blues doordrongen stem beschikt, die voor een meisje van haar leeftijd allesbehalve normaal klinkt. Op "Picture My Face" na heeft White Miss Alex White And The Red Orchestra overigens volledig zelf geschreven, wat het talent van de jongedame nog net iets meer in de kijker zet.

Naar verluidt zou het voor White allemaal begonnen zijn toen zij als elfjarige meid met de muziek van The Who in contact kwam. Acht jaar later klinkt Miss Alex White & The Red Orchestra als een vrouwelijke versie van The Stooges, waarbij Tina Turner de zieke Iggy vervangt, en daar kunnen wij perfect genoegen mee nemen. Meer moet dat toch niet zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + 2 =