Ellen Allien :: Thrills

Steriele, hypermoderne hoogbouw naast streng in het gelid lopende, grauwe woonblokken, een joods kerkhof in de schaduw van wat nog rest van de Muur, überhippe clubs, geïmproviseerde loungebars en een niet gering aantal neonverlichte kebabtenten, alles overspoten met een al dan niet vers laagje graffiti. Berlijn heeft het allemaal en allemaal door elkaar, alsof de geschiedenis zich in laagjes heeft afgezet in de Duitse hoofdstad. Het blijkt een omgeving die een hele hoop creatieve geesten helpt zichzelf keer op keer heruit te vinden.

Ellen Allien, eigenares van het vernieuwende elektronicalabel BPitchcontrol, is ook zo’n dochter van Berlijn en dat laat zich net zoals in haar vorige twee albums Stadtkind en Berlinette ook horen op haar derde worp Thrills.

Opener "Come" is een flitsende rit met de U-bahn naar het centrum van Berlijn. Een stuwende beat en de echo van de voorbijrazende stad worden door digitale bliepjes ondersteund. Afremmen, halte Alexanderplatz en razendsnel weer optrekken. Bij het uitstappen torent wolkenhoge, stalen architectuur boven een door elkaar krioelende mensenzee uit: "The Brain Is Lost" vertaalt het schizofrene gevoel de wereld binnen handbereik te hebben en tegelijkertijd verpletterd te worden door de overweldigende chaos.

Gecontroleerde wanorde spettert ook in het rond op het donkere "Your Body Is My Body", waarin snijdende elektronische deuntjes de krakende beat strak in het gareel houden. "Naked Rain", bijna halverwege de plaat, stuitert eerst een eind heen en weer, maar verandert dan in onvervalste melancholische elektro, die sterk de sfeer oproept van Berlinette: een winterse stad in grijs, zwart en wit met een dik pak sneeuw en af en toe een beetje warmte en kleur vanuit het café waar je voorbij wandelt.

De machines zoemen, piepen en slaan finaal tilt op het opzwepende "Washing Machine Is Speaking" en zetten de toon voor het erg dansbare einde van de plaat. Daarin doet Frau Ellen haar ding in een donkere club in de kelder van een oud pakhuis. Tijdens het trippy "Ghosttrain" geeft ze ons nog de tijd om rustig een pilsbiertje te bestellen, maar wanneer de harde, maar sensuele techno van "She Is With Me" door de boxen schalt worden we onvermijdelijk naar de dansvloer gezogen.

Halverwege afsluiter "Magma" roept/zingt de koningin van de Duitse elektronica ons toe: "You…make…me…so…magma !!!", wat we, druipend van het zweet, moeten beamen. Een explosieve, emotionele plaat, deze "Thrills", die op een creatieve manier de grootstedelijke atmosfeer naar uw stereo-installatie vertaalt. De bijhorende Bockwurst, Pretzels en Kalbshackbraten moet u zelf 800 km oostwaarts gaan zoeken.

http://www.ellenallien.de/
http://www.ellenallien.de/
BPitch Control

verwant

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in