Athlete :: Tourist

We hebben onze afkeer tegenover de veel te grote invloed van Coldplay nooit onder stoelen of banken gestoken, maar nu zelfs Athlete denkt te moeten zwichten, wordt het ons echt teveel. Nochtans: als het goed is, dan is het goed. Met een lach en een traan melden wij u het heengaan van het jonge, speelse Athlete en vragen wij u in uw hoofd plaats te maken voor haar rijpere en muzikaal correctere variant.

Moest u er nog aan twijfelen, we hebben het hier wel degelijk over dezelfde Athlete dat drie jaar geleden een dikke radiohit scoorde met "You Got The Style". Die eerste single verscheen een goed jaar voor de release van de debuutplaat Vehicles & Animals, wat best een leuk plaatje was, maar toch nog niet echt kon overtuigen. Het was de debuutplaat van een groep die zich verloor in een wirwar van stijlen.

Tourist zet een punt achter die periode. Het nieuwe album is als de nieuwsflash die volgt na een hevige verkiezingsstrijd om duidelijkheid te brengen over de toekomst. Een song als "Chances" bepaalt de toon van de nieuwe plaat: het nummer opent met een rustige piano en een fluisterende stem, om in een door strijkers gedragen refrein tot uitbarsting te komen. Daarbij valt Coldplay niet weg te denken.

Deze nieuwe plaat is dan ook een heuse koerswijziging tegenover Vehicles & Animals. Daarop probeerde Athlete nog van verschillende walletjes tegelijkertijd te eten, maar dat kwam de plaat niet ten goede. Athlete is nu tot de conclusie gekomen dat minder meer is: Tourist is wat er overblijft van Vehicles & Animals nadat de groep haar teveel aan bagage overboord heeft gegooid.

Gelukkig is Athlete daar ook niet te ver in gegaan. Songs als "Tourist’ en "Half Light" ademen nog steeds de heldere en speelse echo’s van Vehicles & Animals uit, waardoor het nieuwe album ook geen te grote stijlverandering inhoudt. Lang niet alle songs bevatten die echo’s, maar dat versterkt alleen de stelling dat Athlete nog altijd evolueert. Een gezonde drang naar vernieuwing die hen deze keer geen schade, maar wel een zeer evenwichtige, uitgebalanceerde plaat heeft opgeleverd.

Het is dus wel zonneklaar dat Athlete met Tourist haar kip met de gouden eieren heeft binnen gehaald. In een muziekwereld die teert op het monstersucces van Coldplay, Keane en Starsailor lijkt het ons immers onafwendbaar dat ook dit viertal uit Deptford haar weg naar de grote podia zeer spoedig zal vinden.

Dit succes houdt natuurlijk ook wel wat risico’s in. Nu Athlete een superplaat achter haar naam heeft staan, bestaat de kans dat de groep ervoor zal kiezen bij die succesformule te blijven, waardoor ze haar frisse kijk op de popmuziek wel eens zou kunnen verliezen. Een geluk dat wij ons niet teveel met toekomstmuziek, maar wel met popmuziek dienen bezig te houden. En daarin kennen wij Athlete een grote onderscheiding toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + twintig =