Athlete :: Vehicles And Animals

Waar is de tijd dat we allemaal onbezorgd met onze plastieken dinosaurusjes en speelgoedautootjes de stoep of keukentafel onveilig maakten… Ook de Londense band Athlete werd melancholisch bij deze gedachte en besloot er een nummer over te schrijven. Als ultiem eerbetoon aan de gelukzalige kindertijd doopten ze ook hun debuutplaat Vehicles and Animals.

Athlete is weer één van die nieuwe jonge Britse bandjes die samen met The Coral en Simian wel eens een volgende generatie Britpopbands kunnen worden. In hun eigen land zijn ze alledrie al eens uitgeroepen tot dé ontdekking van de week. Buiten Engeland deed The Coral het wel goed met de opgewekte single "Dreaming of You" en ook Simian wist wat airplay te veroveren met het vreemde "La Breeze". Van Athlete zal "You Got The Style", hun eerste single in België, u misschien wel bekend in de oren klinken. Meestal bleef het echter bij deze ene catchy single, want op het album werd over het algemeen iets minder uitbundig gereageerd.

Athlete probeerde, net zoals The Coral en Simian trouwens, om een eigen geluid te creëren en verwelkomde keyboardspeler Tim Wanstall en een paar elektronische snufjes (waaronder een theremin) die voor de nodige piepjes en bliepjes zorgden op Vehicles and Animals. Want wie neemt er nu nog genoegen met een stel gitaren, een bas en drums? De gerenommeerde producer, Victor Van Vugt (Nick Cave, P.J. Harvey), leidde het jong geweld in goede banen.

De nieuwste single en opener "El Salvador" zet meteen de toon voor dat typische Athlete-geluid: speels, onbezorgd, vrolijk en catchy. Ook de koddige samenzang van de vier atleten is eigen aan de groep, waarbij ze, zoals het goede Londenaars betaamt, af en toe wat letters opslokken. In het grappige en funky "Westside" over de rockscene in de meest hippe buurt in London, Camden, "You Got The Style" en "Out of Nowhere" worden de eind-t’s stuk voor stuk smakelijk ingeslikt.

"One Million", "Shake Those Windows" en "New Project" plaatsen de meer dromerige kant van Athlete in de schijnwerpers. Deze nummers bevatten nog steeds dezelfde basisingrediënten van een Athlete-nummer, alleen worden ze nu op een lagere versnelling gespeeld. Het geheel wordt hier iets meer relax en zweverig.

Athlete is er ongetwijfeld in geslaagd om een eigen geluid tot stand te brengen en dat geluid heeft wel iets. De vrolijke deuntjes weten zich zonder problemen vast te pinnen in je hoofd zodat je ze de hele dag loopt te neuriën. Maar er zit simpelweg te weinig variatie in hun songs. Bij de eerste luisterbeurt dachten we bij elk liedje de eerste single te herkennen, tot we deze halverwege het album daadwerkelijk tegenkwamen. Na een tijdje wordt het onderscheid wel wat duidelijker, maar toch kom je diezelfde structuur, datzelfde ritme, die kenmerkende zanglijn keer op keer tegen. Je bent er weg van, of het irriteert je mateloos.

Athlete kan ons met Vehicles and Animals net niet lang genoeg boeien. Nummers zoals "El Salvador", "Westside", "You Got The Style" en "Out Of Nowhere" zijn op zich wel goede en vooral amusante songs, op het album verdwijnen ze in een zee van gelijkaardige en herhaalde patronen. Maar als u een zwak heeft voor opgewekte Britse indiepop doorspekt met elektronische geluidjes, zal u Athlete in het oog moeten houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 3 =