Lady S. 1 :: Na Zdorovje, Shanjoeska! (Aymond & Van Hamme)

De voorbije jaren leek Jean Van Hamme zich meer en meer terug te trekken uit de stripwereld. Zo kondigde hij aan te willen stoppen met succesreeksen als Thorgal en XIII. Toch debuteert met Lady S. een nieuwe creatie van de meest succesvolle stripscenarist.

ā€¯Formulestrips zonder een greintje inventiviteitā€¯, de laatste nieuwe strips van Jean Van Hamme krijgen steeds meer kritiek over zich heen. Recent verscheen ook het achtentwintigste deel van Thorgal en opnieuw lijkt niemand tevreden over het resultaat. Vooral wanneer je weet welke schitterende albums Van Hamme ooit schreef, lijken zijn jongste creaties hopeloze pogingen om hetzelfde recept te blijven herhalen. Helaas sluit ook Lady S. wat te veel daarbij aan.

Het verhaal draait rond een mysterieuze vrouw met verschillende namen: Suzan, Shanja of zelfs Shanjoeska. Drie namen die elk even weinig zeggen over haar en haar achtergrond. En toch ligt daar de sleutel. Bij aanvang van het verhaal is Suzan de dochter van een Amerikaanse ambassadeur in Brussel. Daar ontmoet ze echter een schim uit haar verleden in de USSR. Deze sleurt haar mee in het plan van een mysterieuze, oude man. Valt Suzan ten prooi aan chantage of is ook dit een slim plan om haar identiteit als dubbelspionne veilig te stellen?

Het moet gezegd, tekenaar Philippe Aymond maakt een mooi werkstuk van dit eerste deel. Met duidelijke, dynamische, aangenaam ogende tekeningen, geeft hij deze reeks het ideale gezicht. Zoals steeds weet Jean Van Hamme zeer goed zijn tekenaar te kiezen en ook deze keer is het raak. Na zijn Nederlandstalig debuut ApocalypseMania (scenario BollĆ©e) stoot Aymond nu door naar het grote succes. Het verhaal van zijn kompaan is echter hoogst onorigineel. Van Hammes onmiskenbare talent zorgt er wel voor dat het geheel vlot wegleest en perfect uitgebalanceerd aan de lezer wordt opgediend, maar zowel qua thematiek en plot als qua personages hebben we dit allemaal al eerder en beter gezien in ā€™s mans eerdere werk. Daarbij komt dat dit eerste deel toch wel wat body mist. Het verhaal komt pas naar het einde toe op gang, waardoor je als lezer wat bedrogen uitkomt.

Na Zdorovje, Shanjoeska! is dan ook een album voor de liefhebbers van het klassieke avonturenwerk. Verrassen doet dit album nergens, maar de geijkte formule wordt er wel ijzingwekkend perfect uitgevoerd.

Lady S. verschijnt in de collectie Spotlight van uitgeverij Dupuis.

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen ā€“ Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling ā€“ Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

XIII 18 :: De Ierse versie & 19 :: De laatste ronde (Giraud, Vance & Van Hamme)

Met twee albums waarvan eentje getekend door legende Jean...

Thorgal 28 :: Kriss van Valnor (Rosinski & Van Hamme)

De eindsprint is ingezet. In de aanloop naar het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in