Travoltas :: The Highschool Reunion

Twee jaar lang hebben we er op moeten wachten, maar uiteindelijk worden we voor ons geduld beloond. In al onze naïviteit waren we ervan overtuigd dat een opvolger voor het meer dan fantastische Endless Summer wel moést tegenvallen, maar de Travoltas hebben ons een lesje geleerd. Met The Highschool Reunion laten ze een zeker zo sterke plaat op de wereld los. Kom, laten wij aanbidden, Nederlands grootste punksensatie.

Wie het geluk heeft gehad over Endless Summer te struikelen, weet wat een jarenlange staat van dienst waard kan zijn. De songs van de Travoltas grenzen vandaag de dag zo dicht aan de perfectie dat ze je direct bij de keel grijpen en niet meer los laten. Endless Summer bevatte zomaar eens even tien potentiële singles, wat gelijk is aan het aantal tracks van het album.

In de beginperiode rammelde hun muziek nog wel eens hier en daar, maar van welk debuut kan dat niet gezegd worden? Ondertussen worden ze zonder nadenken de Beach Boys van de punk genoemd en dat is hun verdienste. Bedenk de gulden middenweg tussen Weezer en de Beach Boys en u komt uit bij de Travoltas. Daarmee staan ze altijd garant voor instant bevrediging.

Waarom zou u The Highschool Reunion dan nog aanschaffen als u Endless Summer al in huis heeft? Daar zijn redenen genoeg voor. De plaat scheurt even lekker als Endless Summer en blijft ook uitnodigen. Wie deze plaat voorgoed aan de kant schuift is een fossiel. En als u écht intellectueel wil doen, dan hebben we nog wel een tweede reden klaar: The Higschool Reunion is een lekker beest van een conceptplaat dat een volledig nieuw verhaal vertelt. Endless Summer beschreef het leven als perfect. Eén beluistering bevatte meer zekerheid voor een prachtige dag dan een potje Yakult. The Highschool Reunion is daar de valiumvariant van.

Puur muzikaal hebben de Travoltas nog altijd dezelfde sound. Hier en daar wordt er wel al eens wat met de eighties gesold, maar de stevige punkgitaren en de dominante Casio blijven in één rechte lijn op Endless Summer verder bouwen. Het zijn vooral de lyrics die het verschil maken. Ze klinken bijzonder bitter. Het concept van deze plaat richt zich op de ondraaglijke lichtheid van het bestaan en het verlies van de zorgenloze jeugd. Daar zijn de gezichten van de Travoltas ook perfect op afgesteld. Daarvoor verwijzen we graag naar de hoes van deze plaat.

Werkelijk alles moet er aan geloven. De quarterback breekt zijn been en geraakt verslaafd aan de crack. De primus van de klas gaat bankroet na een crash op de beurs. Ja, zelfs de slavernij van het Westerse bestaan wordt uitgediept en dat door deze ooit nog zó onschuldige surfpunkband. Het is even slikken. Zoals Endless Summer het eindejaarsbal bezong, zo beschrijft The Highschool Reunion hoe je in de USA maar beter niet op de verkeerde plaatsen kan terecht komen.

Een groot verschilpunt met Endless Summer is ook dat niet al het songmateriaal op The Highschool Reunion zich schikt tot potentiële singles. Dat komt enerzijds door de bittere ondertoon, maar anderzijds ook door de enkele doorgedreven fantasietjes. Zo is “At The Arcade” niet meer dan een interlude die volledig ten dienste staat van “Class Of ‘88”, waarin de zang van Perry zich tot het absolute minimum beperkt. “Class Of ‘88” bestaat uit strofes van boodschappen op een antwoordapparaat en mistroostige refreinen die voor de gelegenheid door een bedeesde vrouwenstem werden ingezongen. Perry nam enkel de besluitende eindstrofe voor zijn rekening.

Uitsmijter is de Duitstalige cover van Peter Schillings “Major Tom”, dat in een bijzonder leuk Travoltas-jasje werd gestoken. Voor die jasjes verwijzen we eveneens naar de hoes van de plaat. Voor de rest hoort u de Travoltas in volle glorie, wat op zich al meer dan uniek genoeg is. De Travoltas maken het soort muziek waarvan iedereen het beweert te kunnen maken, maar er is niemand die het effectief doet. Een reden te meer om hen in de galerij der Groten op te nemen.

Shame on you als u nog niets van de Travoltas in uw collectie heeft. Dit is de kans om uw schade in te halen. De kans dat u deze plaat ooit zal moeten afstoffen is bijzonder klein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × drie =