Indigenous :: Homebaked

Brugge is vooral gekend als historische bezienswaardigheid maar als het aan Indigenous ligt, zou Brugge wel eens vooral bekend kunnen raken als de thuisstad van deze hiphoppers net zoals Izegem niet langer bekend is vanwege haar schoenen- en borstelmuseum maar wel omwille van haar rappende inwoners.

Het Brugse Indigenous brengt net als Kinky Star-labelgenoten ’t Hof van Commerce hip hop maar in tegenstelling tot die laatsten zweren ze bij de Engelse taal. Muzikaal primeert een funky en soulvolle sound waarbij de twee MC’s Static en Spok bijgestaan worden door de zangeressen Leen en Emilie.

Na de hilarische intro, toepasselijk "For the Listener" gedoopt, krijgen we het eerste nummer "No rescue" te horen. De toon is onmiddellijk gezet met een funky baslijntje dat tegen een dreigende keyboardsound aanbokst. Static en Spok laten onmiddellijk horen wat ze in hun mars hebben met hun ijzersterke flows. De soulvolle stemmen van Emilie en Leen krijgen we een eerste maal te horen in "Dedicated to the first time listeners". "A typical tune" heeft u misschien al op de radio gehoord en roept bij ons alvast herinneringen op aan het betere werk van Jurrasic 5.

De dames krijgen een — veel te korte — glansrol in het nauwelijks 1 minuut durende "For starters" waar hun mooie stemmen louter door Spaanse gitaarklanken ondersteund worden. Counterstrike wordt ook gedragen door een gitaar en heeft een agressieve melodie waarboven de MC’s meegesleept door de melodie iets rauwer uit de hoek komen. "Know How" is funk voor de 21e eeuw. Meeslepende afgebonden ritmes met een repetitieve funkgitaar.

"Out of control" heeft een fantastische blazerssectie die het pad effent voor zangeressen Emilie en Leen. De scratches krijgen een mooie plaats binnen het nummer dat gedragen wordt door Static. "Viewmaster" heeft een duistere sfeer die bepaald wordt door bezwerende keyboardklanken en een heldere drum. Spok voert hier het hoge woord op knappe wijze. "Phantom power" refereert naar Star Wars maar plukt haar sample uit een jaren vijftig sci fi. "While the world was sleeping" ademt een duistere sfeer uit met zachte gitaren die een onderhuidse sfeer creëren. "Westvlamme" is het enige nummer in het Westvlaams met gastrollen voor ’t Hof van Commerce, MCL en de Nihilisten.

Indigenous heeft met Homebaked een knap album uitgebracht. De producties zijn net als de flows van een heel hoog niveau. Hoewel de nummers nergens het bevreemdende van shadowanimalssolos benaderen, weten ze toch een eigen stijl te ontwikkelen. De eerder klassieke hip hop productie is vaak soulvol, mede dankzij de mooie stemmen van de zangeressen Leen en Emilie. De dames krijgen of nemen naar onze mening iets te weinig de kans om hun kunnen te tonen maar dit is de enige kanttekening die we bij dit album hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 1 =