Adem :: Homesongs

In sommige bands huist te veel talent. Neem nu de electro-postrockband Frigde. Na Kieran Hebdens uitstapjes als Four Tet bewandelt nu ook ex-bassist Adem Ilhan een ander, niet onaardig pad: folktronica voor de zoekende medemens. Sans rancune gemixt door Kieran Hebden.

Er zijn een hele trits artiesten die zich bezondigen aan overproductie, maar laat dat hier gelukkig niet het geval zijn. Homesongs sluit aan bij het werk van songwriters als Tim Buckley en Damien Rice en nog veel meer bij lo-fi adepten als Nicolai Dunger, James Yorkston en Lone Pigeon (ex-Beta Band). En dan is er ook nog de titel van de plaat, Homesongs, niet echt origineel maar wel gepast — Adem nam zijn songs op in zijn woning in Londen — en enkel vervangbaar door Bedroomsongs omwille van het nachtelijke karakter van de plaat. Een million seller zal Homesongs bijgevolg wel niet worden.

Wie de plaat wel koopt, zal die zich net als ons laten welgevallen. Homesongs mag dan nog het etiket lo-fi meekrijgen, nooit is sprake van een ondermaats geluid. Nergens klinkt het album onverzorgd. Wedden dat dit een akoestische plaat is die Jan De Campenaere, wiens stemtimbre ons wat aan Adem deed denken, ook had kunnen maken? Als de voorman van Venus In Flames stiekem jaloers zou zijn, dan vinden we dat volkomen begrijpelijk.

Hoewel Adem een beperkte zanger is, weet hij altijd de juiste toon te vinden. Doorgaans mooi, intiem en mistroostig en een enkele keer wat meer up-tempo zoals in de Schots aandoende folksong "Everything You Need". Zing gerust mee: "laa daa day laa daa day". De bezwerende outro van "These Are Your Friends", waarin de mantra "Everybody needs somebody sometimes" voorkomt, noopt evenzeer tot meezingen: Adem slaat op kussens en tikt tegen glazen. Een autoharp zorgt voor originaliteit, een glockenspiel (ah, die klokjes!) voor warme sfeertjes en percussie-instrumenten ondersteunen treffend de akoestische gitaar. Na zeven tracks laat Adem ons wat in slaap dommelen. Geen man overboord. Liever inslapen met een zacht geslepen parel dan met de laatste kutplaat van Jon Bon Jovi, denken wij dan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − vier =