The Fiery Furnaces :: Gallowbird’s Bark

Er werd ons ingefluisterd om Gallowbird’s Bark niet aan ons waakzame oor voorbij te laten gaan. Die raad sloegen we niet in de wind en maar goed ook: waar het rijk van de ordinaire revival aan z’n einde komt, daar eisen The Fiery Furnaces de grenspost als thuisbasis op.

The Fiery Furnaces delen hun label met ronkende namen als Jeffrey Lewis en The Moldy Peaches en dat is niet toevallig. Denk de lo-fi productie bij deze laatste groep weg en je zit al meteen dichter in de buurt van Gallowbird’s Bark. Het ligt voor sommigen echter net zo voor de hand om ze te linken aan Hot Hot Heat en met die opzwepende ritmes in het achterhoofd is dat lang geen gek idee. Maar de waarheid dient — zoals gewoonlijk — natuurlijk tussenin gezocht te worden.

Ons valt in de eerste plaats het onstuimige pianowerk op: beladen met een half geïnteresseerd stemgeluid trekken The Fiery Furnaces ten strijde voor Groot-Brittannië en het kan tellen qua vuurwerk: de Furnaces komen eigenlijk uit Chicago en New York, maar het resultaat oogt Brits. Het is vooral de gedachte aan The Streets die daarbij niet is weg te slaan. Niet dat The Fiery Furnaces dansbare rapmuziek produceren, maar de stem praat wel meer dan ze zingt en dat eist samen met de dominerende piano alle aandacht op.

Tekstueel doen The Fiery Furnaces daar nog een schepje bovenop. "Leaky Tunnel" en "Don’t Dance Her Down" wekken nostalgie naar de bakermat van de Angelsaksische wereld op, terwijl "Up In The North" herinneringen aan het kolonialisme oproept.

Naast Hot Hot Heat, The Moldy Peaches en The Streets zijn er nog wel een hoop referenties te vinden in Gallowbird’s Bark. The Fiery Furnaces bevinden zich op een stormachtig kruispunt tussen blues, folk, pop, revival en indie en het is een hele uitdaging om je op zo’n plek te handhaven zonder in één van die stromingen meegesleurd te worden.Gelukkig worden we niet geacht té ver vooruit te denken en met Gallowbird’s Bark zitten The Fiery Furnaces op rozen: veertien parels en meer dan de helft van de songs die er als mogelijke singles bovenuit prijken. Een droomdebuut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − zes =