Lunascape :: Mindstalking

Mindstalking heet de opvolger van Reflecting Seyelence en dat is ook precies wat Lunascape doet. Deze plaat dringt door tot in het diepst van je geest en laat je heel moeilijk weer los. Ons is het alvast nog niet gelukt.

Lunascape is de band rond het meisje met de mooiste naam uit de Belgische muziekwereld, Kyoko Baertsoen, en programmeerwonder Walter Hilhorst. Die samenwerking levert iets op wat gemakshalve wel eens trippop genoemd wordt, maar eigenlijk gewoon van elektronica doordrongen popmuziek is. Vergelijkingen met Portishead en andere triphopbands, zoals deze in het verleden wel eens gemaakt werden, zijn dan ook te ver gezocht. Hier wordt namelijk op geen enkel moment vergeten dat de song centraal staat, en niet de snufjes en effecten eromheen. Dit heeft Lunascape in het verleden al voldoende bewezen door hun nummers met evenveel overtuiging akoestisch te brengen.

Eigenlijk zouden we al een hele recensie kunnen vullen over de stem van Kyoko Baertsoen alleen. Altijd betoverend. Soms ontroerend. Nooit sentimenteel. Of ze nu slepend en naakt klinkt zoals in "Daydream History", zweverig ijl als in "Nude Nature", of zelfs fluisterend als in "Masquerade", altijd weet Baertsoen een overtuigingskracht in haar stem te leggen die we in de huidige popmuziek al te vaak moeten missen. Als we dan toch moeten namedroppen, lijkt Sinéad O’ Connor geen slechte referentie. Wanneer Kyoko vergezeld wordt van een lichte feedbackgitaar zoals in "Right To Be Wrong", komen ook herinneringen aan The Cranberries boven.

De kunst van het schrijven van een mooie popmelodie wordt vaak onderschat. Het duo Baertsoen/Hilhorst weet als geen ander de nauwe ruimte tussen platte commercialiteit en experimentele hoogdravendheid op te vullen met melodieuze hoogstandjes zoals "Mute Emotions" en "State Of Mind". Meeslepende melodieën die de luisteraar recht in het verhaal binnenvoeren. De elektronica die daaraan te pas komen, staan steeds in dienst van de song en ondersteunen de sfeerschepping in de nummers. Zo geven de samples op het voornoemde "State Of Mind" een extra dimensie aan het verhaal van de onbeantwoorde liefde

De poëtische teksten schitteren vaak in een verregaande vaagheid. Alsof de mooie woorden een sluier zijn die de angst om zich bloot te geven moet verbergen. Zo schept de zinsnede "perfume recalling/a fading arcane/ perfume recalling/ a flavour of pain" uit "Perfume Recalling" een situatieschets waar we verder het raden naar hebben. Als Lunascape evenwel echt een boodschap wil meegeven, komt die klaar en duidelijk over. "Earth mother in turmoil/your burning core/your voice calling from inside/for my love" uit "SOS Planet" behoeft geen verdere uitleg.

Als Mindstalking een voorbode is van wat nog komen moet, dan wordt 2004 weer een heel goed jaar voor de Belgische muziekscene. Lunascape kan zonder schroom naast de internationale collega’s gaan staan: dit is een ijzersterke plaat. Ook dit jaar wordt het weer drummen in de eindejaarslijstjes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + zeventien =